latinica  ћирилица
14/03/2016 |  07:57 | Аутор: СРНА

Ускоро библиографија радова о српским страдањима у 20. вијеку

При крају је израда библиографије објављених радова о српским страдањима у Првом и Другом свјетском рату и ратовима деведесетих година прошлог вијека, саопштено је из београдског Института за истраживање српских страдања у 20. вијеку.
САНУ - Фото: B92
САНУФото: B92

Ријеч је о првој библиографији те врсте на нашим просторима, у којој су дати уобичајени подаци о објављеним радовима, у којима је тема страдање лица српске националности на просторима бивше Југославије од 1914. до 1995. године.

Аутор овог дјела значајног за српску културу и науку је Јово Бајић, уз помоћ и подршку Архива Српске академије наука и уметности /САНУ/.

Библиографија садржи битне податке за више од 3.000 радова о страдањима мјештана српске нацоналности у Србији и бившим југословенским републикама током два свјетска рата и у сукобима 1991-1995, као и у међуратним раздобљима.

У саопштењу је наведено да је библиографија основа за сва будућа истраживања ове проблематике и да је током 2015. године ово био један од најзначајних послова Друштва за подизање меморијалног центра српским жртвама геноцида у 20. вијеку.

"Изради библиографије у Друштву за подизање меморијалног центра српским жртвама геноцида дат је приоритетан значај у свим активностима током 2015. године, а финансијска средства су обезбиједили суоснивачи Друштва Нићифор Аничић и М. Милићевић", наведено је у саопштењу.