latinica  ћирилица
15/03/2016 |  08:03 ⇒ 12:51 | Аутор: СРНА

Савановић: Формирати комисију за утврђивање истине о страдању сарајевских Срба

Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске подржаће иницијативу за формирање комисије за утврђивање истине о страдању Срба у Сарајеву, изјавио је ресорни министар Миленко Савановић.
Миленко Савановић - Фото: РТРС
Миленко СавановићФото: РТРС

"Бивша комисија за Сарајево није оправдала постојање, јер су бошњачки чланови избјегавали оно што су требали да ураде, практично су правили опструкцију истрага на локацијама гдје се знало да су Срби убијани и сахрањивани", рекао је Савановић Срни.

Он је напоменуо да Амор Машовић као члан Комисије није оправдао улогу коју је имао у њеном раду.

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић изјавио је раније Срни да је потребно поново покренути иницијативу за формирање комисије за утврђивање истине о страдању Срба у Сарајеву.

Митровић је рекао да је у Сарајеву током протеклог рата убијено више од 10.000 Срба, док се више од 250 воде као нестали.

Он је рекао да је бивша комисија за Сарајево, коју је 2006. године формирао
Савјет министара БиХ, доживјела фијаско јер су бошњачки чланови инсистирали да приоритет има утврђивање материјалне штете у односу на људске жртве у Сарајеву.

Савјет министара БиХ формирао је 2006. године Комисију за истраживање страдања Срба, Хрвата, Бошњака, Јевреја и осталих на подручју свих 10 пријератних општина града Сарајево.