latinica  ћирилица
16/03/2016 |  16:15 ⇒ 18:05 | Аутор: РТРС

У Музеју Херцеговина предавање о највећем научнику наше цивилизације (ВИДЕО)

Поводом 160 година од рођења Николе Тесле, у требињском Музеју Херцеговине одржано је предавање о највећем научнику наше цивилизације и савременим технологијама.
Предавање о Тесли - Фото: РТРС
Предавање о ТеслиФото: РТРС

Организатори и предавачи били су представници Међународног центра за истраживање наслеђа Николе Тесле из Београда.

- Никола Тесла нам је оставио научно-техничке основе нове будућности . Он је Божије даровање цивилизације кроз ум једног Србина - рекла је директорка Међународног центра за истраживање наслеђа Николе Тесле, Милка Кресоја, која живи и ради у Русији. Посљедњих година, додаје, тамо влада потпуна "Тесломанија", и зато је убијеђена да његово вријеме тек долази.

- Тог генија заиста треба изучавати, па толико је патетната које није успио примјенити, нити је то доступно јавности да бисмо до краја знали. Оно што знамо је - пробајте да искључите електричну енергију и цијела планета ће стати, угасиће се. Па за 100 година нисмо измислили нову бандеру, Тесла је све за нас урадио, и за 19. и за 20. нарочито за 21. вијек и ко зна колико још - рекла Кресоја.

Спасоје Влајић до сада је написао 40-ак књига, од којих је четири посветио Тесли. Основна област којом се бави јесте "Физика и технологија свијести", а која је наставак Теслиног дјела. У Међународном центру каже Влајић, тренутно истражују на који начин енергија једне мисли може одредити кретање свемира.

- Видјели смо да је далеко испред свог времена, прије мјерења можданих таласа, знамо да мисао има енергију, а како се преноси енергија мисли? Основни образац је да када човејк нешто помисли мисао покреће мождане ћелије, а из њих зраче живчане струје и мождани таласи - рекао је Влајић.

Међународни центар за истраживање наслеђа Николе Тесле има у плану да с научницима из Русије, на планини Ртањ направи Теслин торањ и мало насеље које ће носити име највећег научника данашњице. А све у циљу упознавања генерација које тек долазе с Теслиним изумима и достигнућима.