latinica  ћирилица
23/03/2016 |  18:50 ⇒ 24/03/2016 | 07:42 | Аутор: РТРС

Уочи изрицања пресуде првом предсједнику Српске Радовану Караџићу (ВИДЕО)

Након пет година суђења и готово двије године вијећања, Међународни кривични трибунал за бившу Југославију за сутра је најавио изрицање првостепене пресуде у предмету који је водио против првог предсједника Републике Српске Радовану Караџићу. Караџић је ухапшен у јулу 2008. године, а оптужница га терети за "геноцид, ликвидације, убиства, кажњавања, депортацију, нехумане акте и друге злочине према несрпском становништву" током рата у БиХ. У завршној ријечи, у октобру 2014. године, Тужилаштво је затражило да Караџић буде проглашен кривим по свим тачкама оптужнице и кажњен доживотним затвором, док је Караџић, који се бранио сам, тражио да буде ослобођен кривице.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерс недавно је изјавио да је пресуда Радовану Караџићу најважнија за Трибунал.

Сви ресурси ове институције су у функцији да прихвате више од 200 акредитованих новинара, преко 100 представника академске заједнице и истраживача те око 50 представника дипломатског кора. Суђење првом предсједнику Републике Српске је по обиму и комплектности, практично, без преседана у Хашком трибуналу. У судским списима, на 48.000 страница стенограма налазе се искази скоро 600 свједока и око 11.000 доказних предмета.

Не престају пријетње и призивања да Запад казни Републику Српску уочи сутрашњег изрицања пресуде првом предсједнику Републике Српске, Радовану Караџићу.

То доказује и понашање потпредсједника Српске, Рамиза Салкића, који је, не бирајући ријечи брутално напао Републику Српску за наводну дискриминацију Бошњака, оптужујући власти за покушај систематског разбијања БиХ.

Ове пријетње наишле су на категоричну осуду српских политичара. Тврде - говор Рамиза Салкића идентичан је радикалним иступима бошњачких функционера пред почетак рата деведесетих. Представници власти у Српској поручују – какву год одлуку донесе Хашки трибунал мишљења Федерације и Српске увијек ће бити различита!

- Сви ставови око евентуалне пресуде Радовану Караџићу, каква год она била, јасни су свима у ФБиХ и Републици Српској и мислим да од тога не треба правити фактор додатне дестабилизаиције, рекао је потпредсједник Народне скупштине Републике Српске, Ненад Стевандић

Колико год пресуда била тешка, сви су сагласни у једном – она сигурно неће и не смије имати посљедица по Републику Српску!

- Ова пресуда се односи за период рата, данас живимо у миру, 20 година и ова пресуда не може да створи било какву последицу, било какву обавезу за Републику Српску ити да угрози њу ни српски народ, каже министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић.

Бранислав Бореновић (ПДП) истиче да је најважније да је Република Српска неупитна и нико нема право да на бази тих притисака тражи било какву прекомпозицију унутар односа у БиХ.

Пресуда још није изречена, а СДП БиХ пожурио је да, како кажу, спријечи неки будући геноцид. У редовну парламентарну процедуру упутили су Приједлог закона о забрани јавног порицања, минимизирања, оправдавања или одобравања холокауста, злочина геноцида и злочина против човјечности.

Денис Бећировић (СДП БиХ) каже да је порицање геноцида уствари посљедња фаза у извршењу једног геноцида.

Иако тврде да овај закон није усмјерен ни против једне етничке групе у БиХ, симтоматично је то што је приједлог упућен уочи изрицања пресуде у Хагу.

Драган Чавић (НДП) свако ко живи у заблуди да може искористити суђење појединачној особи према правилима хашког трибунала да то пренесе на иснтитуционални статус Републике Српске, прави кобну грешку.

У Федерацији подижу тензије.

- Мислим да је много важна пресуда за младе из РС и Србије јер је јако велики број младих болесних људи. Они још увијек лаж сматрају истином, каже Мунира Субашић (Мајке Сребренице). 

У Савезу логораша Српске истичу да за бројне злочине почињене над Србима предсједницима друга два народа није ни суђено.

- Хашки трибунал показао се политички једностран, јер једино Србима изриче високе затворске казне, док ,,мале Алије'' и "мале Фрање'' ослобађа кривице и они се кући враћају као национални хероји, истиче Бранислав Дукић предсједник Савеза Логораша Српске.

У Српској су сагласни – бивши предсједник Караџић никада није наредио ниједно кривично дјело које му на терет ставља Тужилаштво у Хагу, због чега би требало да буде ослобођен. Ако је права и правде, кажу, а не политичког утицаја, пресуда ће бити ослобађајућа.

Први предсједник Републике Српске Радован Караџић, поручује да не постоји разуман суд који би га осудио и одбацује све спекулације да би пресуда или било који њен дио могли да угрозе Републику Српску.