latinica  ћирилица
24/03/2016 |  07:59 ⇒ 17:57 | Аутор: СРНА

Годишњица НАТО бомбардовања: Додик и Вучић спустили вијенце са Варваринског моста (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и премијер Србије Александар Вучић спустили су вијенце у Велику Мораву, са моста у Варварину, гдје се одржава централна државна комеморативна церемонија поводом Дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања.
Вучић и Додик положили вијенце са Варваринског моста - Фото: ТАНЈУГ
Вучић и Додик положили вијенце са Варваринског мостаФото: ТАНЈУГ

Централна државна комеморативна церемонија поводом Дана сјећања на жртве НАТО агресије почела је код Споменика погинулим грађанима на Варваринском мосту, а по једну ружу спустили су у Велику Мораву и чланови породица десет страдалих Варваринаца.

Комеморација је почела тачно у подне када су се огласила црквена звона и служен помен настрадалима, а потом је интонирана химна Србије и огласиле су се сирене за ваздушну опасност.

Варварин: Централна државна комеморација (фото: РТРС)

Скупу су присуствовали и предсједник парламента Србије Маја Гојковић, министри у Влади Србије, те министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић и министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Златан Клокић.

Комеморацији су присуствовали преживјели, породице жртава, представници Војске, свештенства Српске православне цркве, дипломатског кора и велики број грађана Расинског округа.

Додик и Вучић у Варварину (фото: Танјуг)

На празник посвећен Светој Тројици бомбардери из њемачких јединица НАТО-а 30. маја 1999. године пројектилима су срушили мост преко Западне Мораве и тада убили десет, а тешко ранили 17 људи.

Сања Миленковић је најмлађа варваринска жртва, која је била један од најталентованијих младих математичара на свијету, а имала је само 15 година.

Још нема одговора на питање зашто је локални мост у Варварину постао легитимна мета за НАТО у недјељу, на велики вјерски празник Свете тројице и пијачни дан, када је у 13.00 часова са четири пројектила бомбардован мост на Великој Морави.

Многи људи су настрадали у другом налету бомбардера, када су потрчали да помогну повријеђенима.

У Србији се данас комеморативним скуповима и полагањем вијенаца обиљежава 17 година од агресије НАТО-а на СР Југославију, а вијенце на споменицима војним и цивилним жртвама положили су представници државних институција, Војске, локалних власти, удружења и грађани.

Предсједник Србије Томислав Николић је у Београду положио вијенац на споменик припадницима Гардијске бригаде Србије и пацијентима Клиничко-болничког центра "Др Драгиша Мишовић" Дедиње, страдалим приликом НАТО бомбардовања 1999. године.

Вијенац на мјесто страдања војника Гардијске бригаде и пацијената КБЦ "Драгиша Мишовић" положио је и градоначелник Београда Синиша Мали.

Поводом обиљежавања Дана сјећања на страдале у НАТО агресији, министар одбране Србије Зоран Ђорђевић положио је вијенац крај Споменика палим борцима у ратовима од 1990. до 1999. године у Прокупљу.