latinica  ћирилица
25/03/2016 |  09:25 | Аутор: СРНА

Дарко Младић: Пресуда Караџићу - насиље над истином и правдом

Дарко Младић, син генерала Ратка Младића, оцијенио је да је пресуда бившем предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу насиље над истином и правом, а скандалозном је чини то што је њом истовремено изречена пресуда и његовом оцу у процесу у коме није учествовао.
Дарко Младић -
Дарко Младић

Младић је упозорио да је очигледно да се генералу Младићу "суди у два процеса, а дозвољено му је да се брани само у једном".

"На крају поставља се питање, како је могуће да се доносе одлуке и осуђује и спомиње Ратко Младић као извршилац најтежих кривичних дјела, у процесу у ком му није пружена прилика да се брани", упитао је Дарко Младић.

Он је подсјетио да је генерал Младић у пресуди генералу Здравку Толимиру експлицитно поменут као кривац у коначној пресуди, а да њему уопште није дата прилика да се брани у том предмету.

"Како може уопште да се брани, ако је већ пресуђен, а није се бранио... Код њих те правоснажне пресуде обавезују. Трибунал од тога не може да одустане. Ратку /Младићу/ је пресуђено и прије суђења", нагласио је Дарко Младић.

Према његовим ријечима, управо због овакве чињенице крајње вријеме је да се у борбу против насиља над српском историјом и истином укључе и држава Србија и Република Српска, јер је, како је навео, очигледно да појединачни тимови и одбрана било ког од оптужених Срба "тамо немају капацитета да се супротставе оваквом тумачењу правде и истине".

"Трибунал по задатом обрасцу гура једну истину упркос доказа који су се нагомилали. Позивам и Србију и Републику Српску да се пробуде зато што је држава дужна да заштити право својих грађана и у крајњем случају да заштити своје интересе који су толико очигледно кршени и права и истина и да покушају пред Савјетом безбједности УН да укажу на флагрантно кршење међународног права од Хашког трибунала и да се томе супротставе", рекао је он.

Младић је подвукао да се прошлог љета, када је спријечен покушај да се у Савјету безбједности наметне резолуција о Сребреници, виђело да има простора и да се супротстави институцији која врши насиље над међународним правом.

"Ја мислим, уколико би се Србија и Република Српска отворено ангажовале да се изврши ревизија и критика стручне јавности у Савјету безбједности који је и основао тај трибунал, да би се виђело колико је других чланица Савјета безбједности УН згрожено овим флагрантним кршењем међународном права у оваквим ад хок трибуналима и да би имали веома јаке и озбиљне савезнике", сматра он.

Он је рекао да су многе државе у свијету забринуте због таквог извртања правде и права које "више нема подршку у реалним односима снага у свијету".

"Дакле, моја главна оцјена је у свему овоме, да је пресуда Караџићу нешто што смо сви ми, који пажљиво пратимо рад Трибунала очекивали. Ситуација да смо сви очекивали ову пресуду без обзира на чињенице говори да се дешава јако извртање међународне правде, исмијавање међународне правде и да Србија и Република Српска могу томе да се супротставе", рекао је Младић.

Он је констатовао да се у Трибуналу "води борба, коју ниједна одбрана не може сама да добије". "Из пресуде у пресуду се увјеравамо у то. Сам механизам је тако установљен да једноставно не можемо да дођемо до правичног рјешења", рекао је Младић.

Према његовом мишљењу, Трибунал је пресудом Караџићу регион додатно удаљио од мира и помирења, што је, како је подсјетио, управо и био један од циљева оснивања те институције.

"На тај начин само прихватају манипулације и лажи које је Тужилаштво учинило као наставак ратне пропаганде исламиста Алије Изетбеговића и њихових команданата, што је супротно мандату Трибунала", закључио је Дарко Младић.