latinica  ћирилица
30/03/2016 |  18:05 ⇒ 31/03/2016 | 10:25 | Аутор: РТРС

Србија уочи изрицања хашке одлуке Војиславу Шешељу (ВИДЕО)

Хашки трибунал сутра ставља тачку на најдужи процес у историји међународног суда - лидеру радикала - Војиславу Шешељу. Оптужен је за злочине над Хрватима и муслиманима у Хрватској, Војводини и БиХ. Хашки тужиоци сматрају да су кривицу доказали по свих девет тачака оптужнице, па су у завршним ријечима тражили казну од 28 година затвора.
Војислав Шешељ за РТРС - Фото: РТРС
Војислав Шешељ за РТРСФото: РТРС

Војислав Шешељ који за себе каже да је уништио трибунал, поручује да неће гледати изрицње првостепене пресуде, и да нема времена да се бави Хагом, јер ће текст читати два сата.

Када је 23. фебруара 2003. године на митингу Српске радикалне странке, дан уочи одласка у Хаг, својим присталицама и јавности представио свој политички циљ, лидер радикала Војислав Шешељ је поручио: "Грађани Београда, Србије, грађани велике Србије, сутра идем на нешто дужи службени пут. Идем да побиједим“.

Пут до побједе, истине или казне – претворио се у тринаестогодишњи судски процес којим је трибунал поставио рекорд у дужини притвора без пресуде и прекршио многобројна права једног од најчувенијих хашких оптуженика.

Уништитељ трибунала, како Шешељ за себе воли да каже, неће бити у судници у Шевенингену, а ни поред телевизора док му буду изрицали казну.

“Уопште нећу гледати пренос саопштавања пресуде. Немам времена да се бавим Хагом, у кампањи сам, сваки дан држим митинге. Са њима сам завршио. Рекао сам им све што сам имао. Не интересује ме каква ће пресуда да буде. Медији ће то одмах објавити, па ћу и ја тако сазнати, рекао је Шешељ.

Да ли ће Шешељ остати на пријевременој слободи у Београду или ће се тражити његов повратак у Схевенинген, одлука је на судском вијећу коју ће сутра саопштити предсједавајући Жан – Клод Антонети. Дилема је у висини казне– каже адвокат Тома Фила. Буде ли испод 12 година колико је провео у притвору или двије трећине од проведених година у Хашкој самици – Шешељ је слободан човојек.

"Ако би било преко 12 година онда би га држава морала да изручи. Онда би он правоснажност пресуде чекао у Хагу. То је најмање три године. С обзиром на његово здравствено стање, исход је познат", нагласио је Фила.

Зоран Красић, члан Шешељеве одбране очекује ослобађајућу пресуду. Ипак, подцртава да искуства говоре и о непредвидивости Хашког суда.

Каква год била - Хашка одлука Војиславу Шешељу имаће мањи значај него она коју је Трибунал изрекао првом предсједнику РС, оцјена је премијера Александра Вучића. У оба случаја казна је појединачна и не може имати правне посљедице по Србију.

“Што се државе тиче, у људском смислу бићу спреман да се изјасним, а по државу не може да има било какаве посљедице", истакао је Александар Вучић, премијер Србије.

Шешељ је о себи волио да говори као о највећем непријатељу Хашког суда. Вријеђао је суд и судије, жалио се, бранио и забављао. Псовао је све јавно. И неки његови строги критичари тврдили су да је његов процес “најгоре вођен поступак у Хагу“ и да се претворио у ругло. Шешељ је у Хашкој тамници провео више од 12 година.

Изрицање пресуде Војиславу Шешељу из Хашког трибзнала, Телевизија Републике Српске преносиће сутра, од 10.00 часова.