latinica  ћирилица
31/03/2016 |  21:31 | Аутор: СРНА

Бијељина: Обиљежене 24 године од одбране града

У Бијељини су данас обиљежене 24 године од одбране града, а предсједник градске Борачке организације Миодраг Стевановић рекао је да је ово један од најзначајнијих датума за Републику Српску јер је тада почело стварање Српске.
Бијељина  - обиљежавање Дана одбране града - Фото: СРНА
Бијељина - обиљежавање Дана одбране градаФото: СРНА

Стевановић је подсјетио да су 31. марта 1992. године почели оружани сукоби, а задатак муслиманско-хрватских снага био је да заузму град, преузму команду над Бијељином и тадашњу БиХ подијеле на два дијела чиме би се пресјекао и коридор према Крајини.

- Тих дана стао је друг уз друга, брат уз брата. Сви смо били сложни, заједно са ЈНА и снагама Српске добровољачке гарде успјели смо да одбранимо град - рекао је Стевановић.

Он је истакао да је тих дана почело стварање Републике Српске јер је створена једна слободна српска територија - Семберије и Мајевице.

- Овдје је основан Источно-босански корпус, а кроз Бијељину је касније све вријеме рата пролазио "коридор живота". Ми поштоваоци и преживјели борци увијек ћемо обиљежавати овај дан, а вјерујем да ће то чинити и наши потомци - нагласио је Стевановић.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је да и послије 24 године не постоји једна истина о догађајима од 30. марта 1992. године, те да је нетачна теза да су се на овом подручју српске паравојне снаге наводно обрачунавале са ненаоружаним муслиманским становништвом.

- Ситуација је била много другачија. У јавности се мало зна или се уопште не зна да је у ноћи између 30. и 31. марта 1992. године у Бијељину убачена специјална јединица муслиманских паравојних формација под називом "Црни лабудови", на челу са Хасаном Тирићем - навео је Савчић.

Он је нагласио да није тачна ни теза да су Срби преотели власт у Бијељини, јер је власт била српска, с обзиром на структуру становништва.

- Нисмо имали од кога да је отимамо. Власт је вршила странка која је добила повјерење већинског народа у том времену - рекао је Савчић.

Он је додао да све ово само потврђује чињеницу да има много отворених питања, не само у Бијељини, већ у цијелој БиХ.

- Та отворена питања морају почети да се рјешавају, а то је могуће на два начина - или кренути путем помирења и утврђивања истине или кренути путем трајног непријатељства, што је много лошији пут за све нас, а што, вјерујем, нико неће ни подржати - рекао је Савчић.

Савчић је додао да је данашњи дан прилика да се позову сви да аргументовано и објективно сагледају шта се дешавало и у Бијељини, али и касније у БиХ.

Предсједник Скупштине града Бијељина Драган Ђурђевић рекао је да је ово дан посебног сјећања на све страдале у том "тродневном рату".

- Назвали смо тај дан Даном града, али након тих неколико дана борбе слободно можемо рећи да је то био дан побједе, јер смо спријечили муслиманске фанатике да заузму Бијељину - нагласио је Ђурђевић и додао да је страдало много цивилних жртава, војних није било.

Он је навео да је побједа у Бијељини опредијелила борбу за стварање Републике Српске, те су након Бијељине услиједили Зворник и Брчко, пробијање коридора, након чега се успјела организовати и српска војска и полиција.

- За неких укупно пет дана почела је да функционише цивилна власт - рекао је Ђурђевић и додао да је повратак у овој град сигуран, те да већ од 1997. године у локалној власти постоји знатно учешће Бошњака.

У Цркви Светог Ђорђа у Бијељини служен је парастос, на Споменик ослободиоцима положени су вијенци, а у Центру за културу приказана изложба ратних фотографија.