latinica  ћирилица
03/04/2016 |  15:33 ⇒ 15:35 | Аутор: СРНА

Горњи Драгаљевац код Бијељине: Служен парастос погинулим борцима

У Горњем Драгаљевцу код Бијељине данас је служен парастос и положени вијенци као знак сјећања на све погинуле борце одбрамбено-отаџбинског рата и све оне који су животе дали у Народно-ослободилачкој борби у Другом свјетском рату.
Бијељина - парастос - Фото: СРНА
Бијељина - парастосФото: СРНА

Сваке године треће недјеље васкршњег поста, мјештани, чланови породица, саборци и пријатељи одају пошту погинулима из овог мјеста, а данас је скупу присуствовао и велики број високих званица.

Међу њима су били српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић, посланици у Народној скупштини Републике Српске, градоначелник Бијељине Мићо Мићић, представници политичких партија, као и предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић.

Иванић је истакао да младе генерације не заборављају погинуле, како у посљедњем рату, тако ни оне који су своје животе дали у Другом свјетском рату.

"Треба се сјећати људи који су дали животе за ово што данас имамо и у том смислу обавеза је свих нас да, кад имамо времена и могућности, присуствујемо оваквим манифестацијама", рекао је Иванић.

Говорећи о положају бораца, он је истакао да највећи проблем имају дјеца погинулих бораца јер "не користе формалне привилегије које им је закон дао".

"Они имају предност у запошљавању, али се чини да је то остало само форма која нема садржај и суштину. Веома често те породице бивају предмет политичких манипулација", рекао је Иванић.

Према његовим ријечима, право рјешење биће када и политика и образовни систем и сви други схвате да породицама, тој дјеци, треба дати већи значај јер су највише пропатили, и требало би да добију неку сатисфакцију, барем посао.

Предсједник Борачке организација Републике Српске Милиомир Савчић рекао је да ова организација у свом раду као један од приоритених задатака има обиљежавања дана страдалих бораца.

"Одајемо пошту нашим погинулим саборцима, чинимо то и данас као и сваке године у Горњем Драгаљевцу", рекао је Савчић.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић рекао је да сваки споменик одсликава вријеме једне трагедије, како споменик из Другог свјетског трата, тако и споменик из одбрамбено-отаџбинског рата, с циљем да се не заборави.

"Имамо несрећу да на овим просторима сваких 20-30 година имамо рат и управо због тога ниједна жртва не смије бити заборављена. Истовремено, морамо учинити све како не бисмо у будућем периоду имали ни материјалних нити људских губитака", рекао је Мићић.

Један од преживјелих бораца овог краја Цвијетин Љубић, који је у рату изгубио брата Василија, рекао је да је поносан на брата и што је "имао брата који се борио за одбрану свог српског народа", али да га још није пронашао.

"Зато срце боли. Макар да сам нашао једну његову кост да га сахраним", рекао је Љубић.

На споменик погинулим борцима цвијеће и вијенце су, након парастоса, осим Иванића, положили чланови породица, саборци, пријатељи, комшије, делегација Борачке одрганизација Републике Српске, народни посланици Скупштине Српске, те представници политичких партија.