latinica  ћирилица
04/04/2016 |  20:56 ⇒ 05/04/2016 | 08:07 | Аутор: СРНА

Премијерно приказан документарни филм "Споменко на вјечној стражи" (ВИДЕО)

Документарни филм "Споменко на вјечној стражи", посвећен најмлађем погинулом српском борцу Споменку Гостићу, премијерно је приказан у бањалучком мултиплексу "Палас".
Миле Савић, аутор филма "Споменко на вјечној стражи" - Фото: СРНА
Миле Савић, аутор филма "Споменко на вјечној стражи"Фото: СРНА

Аутор филма Миле Савић рекао је новинарима да филм приказује ко је био Споменко Гостић и шта је урадио за српски народ, те да је задовољан реакцијом публике на филм који је снимљен након што се прије неколико година појавила идеја о томе.

Он је навео да је у плану да приказивање филма у свим градовима Републике Српске, у Србији и дијаспори, те да већ имају позиве да буде приказан и у Москви.

Савић је раније изјавио Срни да је циљ документарног филма "Споменко на вјечној стражи" да лик најмлађег погинулог борца Војске Републике Српске и оно што је учинио за српски народ и отаџбину буду сачувани од заборава.

Он је напоменуо да су га Споменково херојство, поштење, преданост и љубав према свом народу инспирисали за снимање овог документарца.

Командант Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ Недељко Копуз рекао је новинарима да овај филм приказује историју на овим просторима и говори о младом хероју који је, иако млад, знао да препозна значај борбе у којој је, нажалост, погинуо.

"Таквих хероја је било доста и они говоре да је овдје било пуно страдања младих и недужних и да то не смијемо да заборавимо", истакао је Копуз након премијере филма.

Премијери филма присуствовали су директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић, предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић, демобилисани борци Војске Републике Српске и грађани Бањалуке.

Петнаестогодишњи Споменко Гостић, који је одбио понуду да се склони од ратних страхота већ је са комшијама и пријатељима био борац Војске Републике Српске, погинуо је од гранате 20. марта 1993. године недалеко од свог села Јовићи на планини Озрен.

Филм је снимљен у сарадњи са Борачком организацијом Републике Српске, а претпремијерно је приказан 20. марта у добојском Центру за културу, поводом обиљежавања 23 године од Споменкове погибије.

Споменко Гостић сахрањен је на мјесном гробљу Горњи Улишњак, гдје почивају његова мајка и бака.

Предсједник Републике Српске одликовао га је орденом заслуга за народ.