latinica  ћирилица
05/04/2016 |  07:55 ⇒ 14:23 | Аутор: СРНА

Свједоци: Орић наредио да буде спаљено село Залазје

Свједоци Тужилаштва БиХ Видоје Илић и Милан Јеремић изјавили су данас у Суду БиХ да је ратни командант такозване Армије БиХ у Сребреници Насер Орић наредио да 12. јула 1992. године буде спаљено српско село Залазје.
Суђење Насеру Орићу - Фото: Screenshot/YouTube
Суђење Насеру ОрићуФото: Screenshot/YouTube

Илић је рекао да је тог дана у селу Залазје видио Орића који је преко мегафона честитао својим војницима на освојеним српским селима око Сребренице.

У наставку суђења Орићу и његовом саборцу Сабахудину Мухићу за убиства српских заробљеника на подручју сребреничке и братуначке општине, Илић је говорио о нападу на село Залазје које је до 12. јула 1992. године било под контролом српске војске.

Орић и Мухић оптужени су да су 1992. године у мјестима Залазје, Лолићи и Куњерац убили тројицу заробљеника српске националности - Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића.

Илић је рекао да су у предвечерје 11. јула добили обавјештење да ће село бити нападнуто, након чега су жене, дјеца и старци отишли на безбједније подручје, те да су у току ноћи појачали страже.

Он каже да је сутрадан у 9.30 часова услиједио жесток напад из свих праваца, те да су српски борци више часова пружали отпор и узвраћали ватру, очекујући помоћ која им није стигла.

- Након вишечасовне борбе, нас 15 се повукло у центар села у близини гробља и придружило се другим борцима. Међу њима је био и мој стриц Слободан Илић којег су сви знали као судију - испричао је Илић.

Свједок је рекао да су били присиљени да се повуку са те локације, те да су он и Радивоје Остојић утрчали у кућу Горана Ракића у којој су затекли још неколико сабораца.

- Сакрили смо се у поткровље и били смо у безизлазној ситуацији. Муслиманска војска је убацивала бомбе у кућу, купила ствари, а око куће су се чули гласови. Кроз шупљину на зиду видио сам Насера са мегафоном који је хвалио војску - испричао је Илић.

У једном моменту, каже свједок, видио је Орића како Мију Ракића који је био сакривен у сусједној кући, пита има ли још Срба, на шта му је овај одговорио да су осим њих седам, колико их је заробљено, остали побијени.

- Чуо сам комешање војске и почело је довикивање "Ево нам судије, сад ћемо му ми судити". Помислио сам на свог стрица јер је једино он био судија и школован човјек на линији. То је трајало око пола сата, а онда је Насер преко мегафона позвао војску да узму шта могу, да у сваку кућу убаце плинску боцу, запале село и да се повуку. Од тада стрица више нисам видио - изјавио је Илић.

Свједок је навео да су се он и његови саборци извукли из запаљене куће и преко гробља кренули према Сасама. На гробљу су, каже, видјели изрешетаног старца Луку Јеремића, а на путу према Сасама изрешетаног и "од уха до уха" закланог Милета Ракића, те изрешетано тијело Светозара Драгичевића.

Илић је током унакрсног испитивања навео да је у исказу који је дао 14. октобра 2005. године у Полицијској станици у Сребреници рекао да лично није чуо ни видио да је неко заробљен, те да је то касније чуо.

За данашње свједочење, као и исказ који је дао Тужилаштву БиХ прошле године, рекао је да су тачни, наводећи да у првој изјави "није рекао неке ствари јер се плашио посљедица".

Илић је, на питање одбране, потвдио да није видио плинске боце.

Други свједок Тужилаштва Милан Јеремић рекао је да се са Радиславом Васиљевићем, Вељком Васићем, Марком и Луком Јеремићем, те Миленком Вујадиновићем повукао у кућу Милета Ракића, а да су се у другим кућама крили Васо Вујадиновић, Ратко и Радован Јеремић, Бранко Симић, Слободан Илић и Мијо Ракић, са којима није имао никакву комуникацију.

- Када је бачена бомба у нашу кућу, ја и Вељко смо истрчали и улетјели у кућу Драгана Ракића. Ту смо затекли изрешетаног Драгана, а у кући су били Миломир Лазаревић, Радоја Остојић, Гојко Јефтић и Видоје Илић. Попели смо се у поткровље и нисмо пуцали, иако смо имали мало муниције - испричао је Јеремић.

Он је посвједочио да су чули Орића који се представио преко мегафона и позвао Србе да се предају јер су опкољени са свих страна.

- Чули смо да су се предали Бранко и Петко Симић, Слободан Илић, Драгомир Вујадиновић и Мијо Ракић. Исти глас је набројао села која су "пала", да се заробљеници не дирају јер ће им се судити у Сребреници и да се село запали - навео је Јеремић.

Он је потврдио да је све то чуо и да не зна да ли је неко гледао шта се дешава напољу, јер су били сакривени иза преграда на разним странама.

Јеремић каже да су, након изласка из куће у ноћним часовима, пронашли закланог Милета Ракића, а недалеко од Саса убијене Радивоја Томића и Жељка Гиљевића.

На крају свједочења рекао је да Слободана Илића, којег је видио прије напада, више никада није видио.

Суђење ће бити настављено 19. априла саслушањем два нова свједока Тужилаштва БиХ.