latinica  ћирилица
05/04/2016 |  17:50 ⇒ 17:53 | Аутор: ТАНЈУГ

И Јевреји из Србије због нарастајућег усташтва неће на комеморацију у Јасеновцу

Предсједник Савеза јеврејских општина у Србији др Рубен Фукс изјавио је да подржава одлуку представника Јевреја у Хрватској да „због релативизације усташтва” бојкотују централну комеморацију у Јасеновцу, наводећи да би тај бојкот могао да скрене пажњу и да покаже да постоји „граница трпљења” представника јеврејске заједнице.
Јасеновац (foto: RTV, Ladislav Lazić) -
Јасеновац (foto: RTV, Ladislav Lazić)

Он је истакао и да представници јеврејске заједнице у Србији ове године неће ићи у Јасеновац, иако су ранијих година ишли.

„Ми званично нећемо ићи у Јасеновац, морамо да подржимо наше пријатеље из Хртватске”, рекао је Фукс, коментаришући бојкот званичне комеморације жртвама у Јасеновцу.

Бојкот, према његовом мишљењу, може да скрене пажњу и да упозори на то да постоји одређена граница трпљења и стрпљења.

„Хрватске власти су реаговале, као и и управница Спомен подручја Јасеноваца, али за сада сматрам да је то неадекватно”, истакао је Фукс.

Представници Јевреја у Хрватској одлучили су да „због релативизације усташтва” бојкотују централну комеморацију у Јасеновцу, те ће комеморацију у складу са јеврејском традицијом организовати сами.

Фукс сматра да на такву одлуку не утиче само релативизација усташтва, већ одговор и реакција хрватских власти, који су увијек изнуђени и увек долазе са закашњењем.

„Није ријеч само о релативизацији усташтва, већ о низу појава, у Хрватској, али и другим земљама, које су разлог за бригу. Ријеч је о потпуном скретању основног политичког тока удесно, са појавом екстремно десних политичих струја, које су у низу земаља врло гласне”, рекао је Фукс.

Како додаје, екстремно десне политичке струје јачају и у земљама у окружењу, што брине и представнике јеврејске заједнице у Србији, иако он оцењује да је у Србији  десница тренутно маргинална и маргинализована.

Представници Јевреја у Хрватској саопштили су јуче да су одлучили да бојкотују централну комеморацију у Јасеновцу, у знак незадовољства лошом сарадњом са Спомен подручјем Јасеновац те као знак протеста против „релативизације и ревитализације усташтва” у Хрватској, пренијели су хрватски медији.

У образложењу Координације која окупља десет јеврејских општина које дјелују у Хрватској, наводи се да је одлука о неучествовању на комеморацији, коју сваке године организује Јавна установа Спомен подручје Јасеновац, донесена због неслагања с политиком нечињења у односу на измјене поставке музеја, одлагање именовања Савјета ЈУСП Јасеновац, те дневно-политичка догађања везана уз релативизацију и ревитализацију усташтва.

Координација је најавила да ће „комеморацију организовати сами, у складу са јеврејском традицијом”.