latinica  ћирилица
06/04/2016 |  10:54 ⇒ 11:47 | Аутор: ТАНЈУГ

Зуроф поново упозорио Хрватску због фашистичких повика

Директор центра "Симон Визентал", Ефраим Зуроф, поново је оштро осудио скандирање "За дом спремни" током недавне пријатељске фудбалске утакмице репрезентација Хрватске и Израела у Осијеку и позвао на санкционисање свих који су у томе учествовали.
Ефраим Зуроф - Фото: ТАНЈУГ
Ефраим ЗурофФото: ТАНЈУГ

Зуроф је у ауторском тексту за Јерузалем Пост упоредио такво понашање навијача са сличним сценаријем у Њемачкој, те запитао би ли се, на примјер, тамо толерисало извикивање пароле "Sieg heil" током утакмице Њемачке и Израела.

Зуроф подсјећа да се посљедњи инцидент догодио у Осијеку, у држави гдје се, како је навео, антисемитизам манифестује често, а посебно на фудбалским стадионима те објашњава значење поздрава "За дом спремни" којег изједначава са Хитлеровим нацистичким поздравом "Зиг хајл".

- Израелски амбасадор у Загребу требало је да буде упознат с овим проблемом и да реагује на овакве манифестације фашизма. Требало је да протестује - написао је Зуроф, и додао, "да је још више узнемирујућа чињеница да су хрватски премијер Тихомир Орешковић и министар науке и спорта Предраг Шустар остали да сједе на стадиону након таквих повика".

Констатовао је да је то ништа више до очигледан знак толеранције према таквом понашању.

- Једина реакција било је саопштење из кабинета премијера у којем се осуђује коришћење симбола тоталитарних режима, без спомињања конкретне утакмице и детаља - написао је Зуроф, и објаснио, да ово није први пут да навијачи узвикују ову паролу подсјећајући на сличан инцидент који се догодио на утакмици против Норвешке.

Зуроф је упозорио да је овакво понашање у Хрватској само врх леденог бријега будући да се, како је навео, фашистички слогани у тој земљи сматрају великим исказивањем патриотизма.