latinica  ћирилица
06/04/2016 |  13:36 | Аутор: ТАНЈУГ

Хенхефер: Канада и свијет посматрају шта се догађа у Хрватској

Први човјек Канадског удружења новинара Том Хенхефер изјавио је у Загребу да хрватска влада иде "опасним путем" када је у питању слобода изражавања и да ако не може да поднесе шале на свој рачун то значи "или њен пад или сукобе".
Загреб - Фото: РТРС
ЗагребФото: РТРС

Хенхефер, који учествје на трибини "Какав јавни РТВ сервис треба Хрватској?", каже да премијер Тихомир Орешковић мора да брине о слободи медија или ће, како је рекао, влада кренути пут тобоганом према доле и тешко ће се зауставити.

Изразивши забринутост због догађаја у Хрватској, а посебно на медијској сцени, Хенхефер је казао да је, када је читао о стању у медијима и поступцима владе Хрватске, имао осјећај да је ово тужно вријеме за новинарство.

"Нова хрватска владе иде јако опасним путем. Највише ме брине смјена Ракић и укидање сатиричне емисије Монтирани процес. Када новинари чују да је разлог за такве поступке антинационализам и антирелигија, то одмах засмрди на фашизам и екстремизам", казао је Хенхефер.

Хрватска има страствене новинаре који траже слободу изражавања и њих треба подржавати.

"Они друштву морају постављати тешка питања", рекао је и још једном позвао на слободу медија, пренио је портал Индекс.

"Канада и свијет посматрају шта се догађа у Хрватској. Ово је вријеме када демократија мора послужити својим примером по питању слободе новинарског изражавања", навео је Хенхефер.