latinica  ћирилица
08/04/2016 |  18:56 ⇒ 20:48 | Аутор: РТРС

Мирсад Ћеман из Уставног суда БиХ пријети БХ Тужилаштвом (ВИДЕО)

Уколико власт РС не проведе Одлуку Уставног суда БиХ, којом је 9. јануар оспорен као Дан Републике Српске, Тужилаштво БиХ преузеће случај, запријетио је предсједник Уставног Суда БиХ Мирсад Ћеман.
Предсједник Уставног суда Мирсад Ћеман - Фото: nezavisne novine
Предсједник Уставног суда Мирсад ЋеманФото: nezavisne novine

Предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић рекао је да се од 1992.године за неспроведене одлуке Уставног суда БиХ, пријети једино Републици Српској. Подсјећа да Српска има рок до 25. јуна да одговори на захтјев Уставног суда, али нема сумње да неће одустати од тога да 9. јануар и даље слави као Дан Републике. За министра Петра Ђокића споран је ауторитет Мирсада Ћемана. Подсјећа да је у Уставни суд дошао са страначке функције, из СДА. 

Полако истиче рок у којем се од власти РС тражи да усклади Закон о празницима с Одлуком Уставног суда БиХ, и да умјесто 9. јануара пронађе други рођендан за Српску. У супротном - упозоравају из Уставног суда БиХ, случај ће преузети бх. тужилаштво.

- Утврдити да ли је или не Одлука проведена, ако није поступићемо и обавјестити надлежни орган а то је Тужилаштво БиХ, има ли или нема кривичног дјела на њима је да те ствари утврђују, каже Мисрад Ћеман предсједник Уставног суда БиХ

Предсједник Народне скупштине Српске подсјећа да спорна Одлука Уставног суда БиХ није достављена на српском језику, али да ће услиједити адекватан одговор на захтјев да укинемо 9. јануар, Дан Републике.

- Као што знате рођендани се не могу договорити него су рођендани када се десе. Врло је тешко наћи неки датум који био заддовољио нечије укусе, истиче Недељко Чубриловић, предсједник Народне скупштине Републике Српске.

На Ћеманове пријетње Тужилаштвом БиХ, из Српске одговарају подсјећањем да је актуелни предсједник УС БиХ својевремено био вископозиционирани кадар СДА.

- Ћеман је истакнути кадар СДА. Он је једини као директни страначки функционер именован у Уставни суд БиХ који није неутралан и непристрасан, каже Петар Ђокић, министар индустрије, рударства и енергетике РС

- То не би било спорно да је дотични господин навео и да није заборавио или не жели да се присјети колико одлука Уставног суда које ФБиХ није имплентирала , зашто њима није припрјетио већ само РС, истакао је Радован Вишковић, шеф Клуба СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске

За разлику од БиХ, земље региона немају проблем с неспровођењем одлука уставних судова али не знају шта значи када се кључне одлуке доносе прегласавањем судија из реда једног народа и уз помоћ страних судија.

На „необичност“ састава Уставног суда БиХ одавно су указали из Српске. Међутим, иницијативе српских посланика за доношењем Закона о Уставном суду БиХ којим би коначно стране судије биле замијењене домаћим и измјенама Кривичног закона БиХ којим се бришу одредбе за санкционисање у случају неизвршавања одлука УС, никада нису доспјеле на дневни ред Парламентарне скупштине БиХ.