latinica  ћирилица
08/04/2016 |  20:34 ⇒ 21:04 | Аутор: СРНА

Андрићград: Промоција ратног дневника "Смена"

У биоскопу "Доли Бел" у Андрићграду вечерас је промовисана књига потпуковника у пензији Ђорђа Аничића под називом "Смена", која представља његов ратни дневник у вријеме НАТО агресије на Србију.
Ђорђа Аничић-промоција књиге "Смена" у Андрићграду - Фото: СРНА
Ђорђа Аничић-промоција књиге "Смена" у АндрићградуФото: СРНА

У овој књизи-дневнику Аничића, који је 1999. године био замјеник команданта Трећег ракетног дивизиона Противваздушне одбране /ПВО/, говори се о свакодневном животу његове јединице која је помоћу руског ракетног система оборила амерички бомбардер "Ф-117", такозвани невидљиви.

"Књига прати ратни пут Трећег ракетног дивизиона и бележи моја размишљања, борбене радње, осећања, тај осећај кад сте уведени у рат са најмоћнијим земљама света, остављени сами без и једног савезника. То је један реалан запис из ракетне станице", рекао је Аничић.

Он је истакао да су у књизи одсликани његови ратни другови, однос претпостављених команди, шта је и ко командовао, са чиме су се сретали на терену и како изгледају налети НАТО авијације.

"У књизи се налази жива реч и запис из ратне јединице, што је врло драгоцено, а све је записано у реалном времену", каже Аничић.

Он је рекао да је био један од најоптерећенијих људи у ратном дивизиону јер је сам увезивао све јединице.

"Нисам веровао да је дошао рат, јер смо део породице европских народа, а онда смо схватили да ми морамо да научимо рат. Схватили смо сву снагу којом располаже противник и тражили смо техничке и тактичке поступке и радње које могу да нам пруже начин да преживимо", додао је Аничић.

Наводећи да књига има историјски значај, Аничић је рекао да је носилац ПВО у одбрани Београда био Трећи ракетни дивизион, који је ратовао свих 78 дана бомбардовања од стране НАТО

Према његовим ријечима, то је једини дивизион који није имао губитака у људима и техници, а који је прешао више од 100.000 километара.

"Мој највећи допринос, и за јединицу најзначајнији, свакако јесте начин и дужина борбеног рада и начин употребе имитатора зрачења за време борбеног рада. Пронашао сам системско решење за противрадарске ракете ХАРМ", рекао је Аничић.

Аничић је навео да је књига до сада више пута промовисана - у Србији, Русији, Црној Гори, Румунији и БиХ.

Током промоције у Андрићграду, приказан је инсерт из документарног филма "Дух из Срема", који се снима према мотивима из књиге.

Режисер филма Немања Јованов рекао је да је филм "Дух из Срема" у процесу настајања, а да је идеја дошла по мотивима ратног дневника "Смена".

"Када сам прочитао књигу размишљао сам како да ову поруку пошаљемо до већег броја људи. Одлучио сам да ступим у контакт са аутором књиге и тако смо заједно одлучили да радимо на овом филму", испричао је Јованов.

Он је рекао да на филму ради екипа младих људи, чији је циљ да јавности представи овај филм као веома значајан пројекат, који ће испричати причу хероја који су се 78 дана бранили од демонског непријатеља - НАТО-а и успјели да пронађу рјешење како да се поставе у раван са њим.

Јованов је додао да су они то оправдали тиме што су оборили три авиона, да нису били ниједном погођени, а рат су преживјели без људских губитака.

На промоцији су говорили и Борис Стоименов, Драган Матић, Ђорђе Малетић.