latinica  ћирилица
10/04/2016 |  08:22 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Београд- Сјећање на жртве усташког погрома у НДХ (ВИДЕО/ФОТО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик присуствовао је у Београду Централном дану обиљежавања 75 година од почетка Другог свјетског рата на просторима бивше Југославије и злочина које су починили нацисти и њихови сарадници.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

У Југословенској кинотеци одржана је централна церемонија обиљежавања и сјећања на невине жртве усташког погрома у нацистичкој творевини НДХ која је створена 10. априла 1941. године. 

Церемонија је почела интонирањем химне "Боже правде".

Присутнима се обратио предсједник Републике Српске Милорад Додик, који је подсјетио да је прије 75 година формирана Независна Држава Хрватска и да је то био почетак огромног страдања Срба на овим просторима.

Милорад Додик (фото: РТРС)

Подсјетио је на велика српска страдања у Првом и Другом светском рату, истичући да су у Други свјетски рат ушли тотално неспремни – "али са илузијом југословенства".

"Срби расути широм бивших простора Југославије, показали су да су једини спремни да се боре против фашизма. Једини устанак био је на српским националним подручјима, историјски факти говоре да су Срби носили антифашистичку борбу", рекао је Додик.

Срби који су жртвовали своју слободу и идентитет, градећи и прихвативши југословенску идеју, морали су да схвате да то није идеја која афирмише Србе, рекао је Додик.

"Данас имамо Словенију и Хрватску које историја не познаје као организоване државе, а они су у прилици да нам, у тој спирали лошег односа према српском националном идентитету, постављају вредности и говоре како треба да будемо уређени", рекао је Додик.

Поручио је да је Јасеновац највеће страдање Срба у историји и да је вриједно да се сними филм о том логору, како би будуће генерације на разумљив начин схватиле шта се тамо дешавало.

Навео је и да је његова породица страдала у Јасеновачком логору и додао да у пограничним општинама поред Јасеновца, 25 година касније, није било војника, нити се родило дијете, јер су усташе формирале дјечје логоре.

Председник Српске је рекао и да нас наша вера учи да треба да опростимо, а да "са опростом иде и смирај".

"Напросто, ми до смираја не можемо да дођемо, јер кад год одем у Градину, или било гдје, лелек и јаук у крошњама дрвећа недужних људи, дјеце, жена, свих оних који су страдали само зато што су Срби, не може ни мени ни мом покољењу да донесе смирај који нам треба", навео је Додик.

"Генерација наших савременика није и не може да буде крива, али не смијемо ми да изгубимо наше емоције и наше сјећање на огроман број недужних и страдалих", истакао је предсједник Додик.

Нагласио је и да Срби треба да опросте, али не да забораве, као и да данас на простору БиХ постоји држава у којој ништа не функционише.

"Република Српка је прича о слободи, српски народ ће живјети са другима, али браниће свој идентитет, не угрожавајући друге", поручио је Додик.

Нагласио је и да је важно да се смогне снаге и пронађу финансијска средства, како би се страдање Срба у НДХ током Другог свјетског рата прогласило геноцидом.

Говорећи о Сребреници, Додик је истакао да је то било велико страдање и велики злочин, али да се не може прихватити квалификација као што је геноцид.

Прије тачно 75 година створена је монструм држава, држава злочина, која је превазишла све нацистичке снове о истребљењу других раса – рођена је НДХ, рекао је премијер Србије Александар Вучић на церемонији у Југословенској кинотеци.

Премијер Србије Александар Вучић рекао је обраћајући се присутнима да је НДХ највећа гробница Срба.

"Независна Држава Хрватска, формирана 10. априла 1941. године је највећа гробница Срба и масовна гробница за Јевреје и Роме", рекао је Вучић.

"Срби нису људи, они су Срби, они су гори од свега – то је била једина и остала једина нацистичка идеологија НДХ", рекао је премијер Србије.

Подсјетио је да је НДХ оснивала и логоре за дјецу.

"Оснивали су логоре за дјецу, дјецу, дјецу. То је мјесто у којем се и данас чује тишина, тишина гласнија од сваке буке", рекао је премијер.

Када је 10. априла проглашена НДХ тамо је живјело више од милион Срба, а данас је тај број, подсјећа Вучић, за 80 одсто мањи. То је десетковање читавог народа за само 75 година, поручио је премијер Вучић..

Алексадар Вучић (фото: РТРС)

Кинотека у оквиру програма "Време злочина" приказује филмове неких од најзначајнијих аутора са ових простора - "Јасеновац" Богдана Жижића и "Госпа краљица Хрвата" Крста Шканате.

У Кинотеци су присутвовали и предсједница Скупштине Србије Маја Гојковић, чланови Владе, представници Републике Српске, начелник Генералштаба Љубиша Диковић, градоначелник Београда Синиша Мали, представници вјерских заједница, представници Српског народног вијећа, као и преживјели логораши.

Под заштитом нацистичких окупатора априла 1941. године у Загребу је проглашена Независна Држава Хрватска, под вођством Анте Павелића, који је предводио терористички хрватски усташки покрет.

Формирање НДХ је подржао и лидер Хрватске сељачке странке Влатко Мачек.

У НДХ је убрзо започео масовни терор над Србима и Јеврејима. До јесени 1941. у Србију је протјерано око 200.000 Срба.

Србе који су остали у НДХ римокатоличка црква у Хрватској присилно је покрштавала, а најдрастичнији облик терора били су масовни покољи.

Алојзије Степинац (Фото: Викимедија)

Само у Јасеновцу усмрћено је према процјенама 700.000 људи, огромном већином Срба.

Та највећа "фабрика смрти" у Другом свјетском рату на Југоистоку Европе радила је пуном паром од љета 1941. до краја априла 1945, када су послије неуспјешне побуне преосталих логораша у Јасеновац ушли припадници НОВЈ.

Извор: СРНА/РТС