latinica  ћирилица
10/04/2016 |  20:29 ⇒ 21:26 | Аутор: СРНА

Епископ Игњатије: Хришћанство је заједница

Епископ браничевски Игњатије је на вечерашњем предавању у Бијељини о теми "Покајања за васкрсење", истакао је да је хришћанство Црква и заједница и да нико не може бити хришћанин сам за себе.
Епископ браничевски Игњатије - Фото: СРНА
Епископ браничевски ИгњатијеФото: СРНА

- Наша вјера и хришћански живот увијек је окренута заједници, то је оно што каже Господ. Ако кажете да волите Бога, а мрзите ближњега свога, лажете, зато што у хришћанству није могуће имати заједницу са Богом мимо заједнице са човјеком - рекао је владика Игњатије.

Епископ браничевски истакао је да православље карактерише живот заједнице са Богом и са другим човјеком.

- Нажалост, то често заборављамо и некако смо од наше вјере створили идеологију, па мислимо да чинимо услугу Богу када мрзимо другога, оговарамо и судимо, а вјера је управо заједница, љубав према другом човјеку, јер љубав гради заједницу и гради Цркву - каже епископ браничевски.

Владика је истакао да је потребно много труда да човјек прихвати другог човјека, који је другачији и нагласио да је за то потребан подвиг који човјека води у заједницу са другима, у хришћанско живљење.

- Сви носимо у себи ту клицу нетрпељивости према другима. Првородни гријех је неприхватање другога и то нас прати, стално се боримо са тим, али бити тога свејстан, то значи борити се, подвизавати се да прихватиш другог човјека - закључио је владика Игњатије.

У организацији Мисијског фонда Епархије зворничко-тузланске, у Бијељини од 20. марта траје Великопосни циклус предавања о заједничкој теми "Покајања за васкрсење".

Публика у Бијељини до сада је чула предавање епископа бачког Иринеја, митрополита црногорско-приморски Амфилохија и Предрага Драгутиновића, професора на Богословском факултету у Београду.

Овогодишњи циклус предавања завршава се 17. априла предавањем Србољуба Убипариповића, доцента на Богословском факултету у Београду.

Сва предавања одржавају се у Центру за културу у Бијељини од 19.00 часова и улаз је слободан.