latinica  ћирилица
12/04/2016 |  10:07 ⇒ 14:35 | Аутор: СРНА

У Вишеграду обиљежен Дан руских добровољаца

У храму Пресвете Богородице на Мегдану у Вишеграду одржан је помен и служен парастос погинулим руским добровољцима, поводом обиљежавања 23 године од њиховог страдања у посљедњем одбрамбено- отаџбинском рату у Републици Српској.
Вишеград: помен погинулим руском добровољцима - Фото: СРНА
Вишеград: помен погинулим руском добровољцимаФото: СРНА

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је да се ова манифестација обиљежава већ дужи низ година у Републици Српској и овдје у Вишеграду.

"Ово није само манифестација сјећања на посљедњи одбрамбено-отаџбински рат који је српски народ водио са малобројним савезницима у минулом периоду, већ је и сјећање на велике борбе које је наш братски руски народ водио кроз историју", истакао је Савчић.

Он је додао да ово обиљежавање треба да буде знак сјећања на огромне жртве и руског и српског народа из Другог свјетског рата, када је руски народ одлучујуће допринио побједи над фашизмом.

"Ова манифестација треба да буде и сјећање на борбу коју данас Русија води против највећег зла данашњице, против тероризма у лику `Исламске државе`, али треба да буде и жеља за моћном Русијом, која једино моћна, економски и војно може и треба да буде гарант мира у свијету", напоменуо је Савчић.

Савчић је казао да се, прије свега, треба сјетити наших сабораца, руских добровољаца који су се из далеке, али нама блиске државе, наше друге мајке, нашли овђе са нама у најтежем периоду новије историје.

"Ова манифестација треба да има и шири карактер, карактер сјећања и карактер даљег развијања добрих братских односа између два братска народа", додао је Савчић.

Савјетник министра за рад и борачко-инвалидску заштиту у Влади Републике Српске Милан Торбица истакао је да српски и руски народ никада нису ратовали, да никада нису били једни против других и тако треба да остане.

Торбица је подсјетио на два догађаја из блиске историје која нама Србима, на просторима свих српских земаља треба да буде опомена и да будемо сви захвални руском народу за сарадњу и помоћ.

"Желим ово да пренесем на сљедеће генерације јер још има оних који сумњају у помоћ Русије и великог нам братског народа. Ово је Република Српска, земља српског народа, али овђе је и Русија", додао је Торбица.

На централни споменик руским добровољцима вијенце су положили изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић, представници Министарства рада и борачко-инвалидске заштите и Борачке организације Републике Српске.

Вијенце су положили и Српско-руска заједница "Завјет", општина Вишеград, регионална Борачка организација Стара Херцеговина и Сарајевско-романијска регија, удружење "Част" из Београда, Равногорски покрет, Општинска Борачка организација Гацко, Удружење породица погинулих, заробљених и несталих лица, Отаџбински савјет добровољаца Републике Српске, "Ноћни вукови" из Републике Српске, Црне Горе и Србије, те Српско-руски клуб "Ужице".