latinica  ћирилица
12/04/2016 |  14:06 | Аутор: СРНА

Павић о референдуму: Поново организовати састанак код предсједника Републике

Предсједник Демократског народног савеза Марко Павић изјавио је да је очигледно да су велика противљења одласку страних судија из домаћих судова у БиХ и да, због тога, нема никаквих тешкоћа да се иде у референдум.
Марко Павић - Фото: СРНА
Марко ПавићФото: СРНА

"Мислим да нема никаквих потешкоћа да се иде у референдум, али да треба одржати исти онакав састанак када смо донијели ту одлуку и утврдити све оно што је потребно да би се референдум одржао", рекао је Павић у Приједору.

Он је подсјетио да се ДНС већ раније опредијелио о томе заједно са коалиционим партнерима, али и са свим другим странкама, утврдивши рок од шест мјесеци да се изврше потребне измјене закона "да се странци удаље из нашег суда и да једноставно судије буду домаће".

Високи званичници и лидери политичких партија из Републике Српске на састанку код предсједника Републике Српске у новембру прошле године усагласили су се и потписали заједничку изјаву да Народна скупштина Српске донесе одлуку и распише референдум на коме би народ одлучио да ли прихвата одлуку Уставног суда БиХ о укидању Дана Републике - 9. јануара.

Потписници изјаве затражили су од Парламентарне скупштине БиХ да у року од 120 дана усвоји закон о Уставном суду БиХ који би подразумијевао доношење одлука са учешћем најмање једног судије из свих конститутивних народа и оба ентитета, те да по том закону у Уставном суду не буде страних судија.

Уколико се у року од четири мјесеца не усвоји нови закон о Уставном суду БиХ, политичке партије ће донијети одлуку да ли ће учествовати у даљем раду заједничких институција БиХ.