latinica  ћирилица
14/04/2016 |  11:06 ⇒ 11:14 | Аутор: Агенције

Стејт Департмент: У Хрватској насиље према етничким мањинама

Насиље према етничким мањинама, женама и ЛГБТ заједници, социјална дискриминација и корупција у власти били су највећи проблем у поштивању људских права у Хрватској, наводи амерички Стејт Департмент у свом извјештају о људским правима за 2015.

Остали проблеми су спорост правосуђа, неријешено питање реституције имовине, антисемитизам и  исказивање профашистичких осјећаја, кријумчарење људима и претрпаност затвора.

Влада је у 2015. предузела значајне кораке на прогону и кажњавању појединаца који крше људска права, наводи Стејт Департмент. За владу је приоритет рјешавање питања несталих особа из рата којих има  још 1573. Влада Хрватске није успјела провести реституцију имовине одузете током Другог свјетског рата и периоду комунистичке власти. То се односи и на имовину Српске Православне Цркве и Заједнице Јеврејских општина у Хрватској.

Наводе се и случајеви дискриминације према етничким Србима и Ромима. Истиче се случај с увођењем ћирилице у Вуковару, што је изазвало протесте, каже Стејт Департмент, али је влада чврсто бранила постављање ћириличних натписа како је предвиђено законом.

Проблем је и даље дискриминација и социјално искључивање Рома. Ради се о раширеној пракси на подручју држављанства и друге документације, образовања, становања и запошљавања.

Слобода вјероисповијести и слобода кретања поштују се, наводи Стејт Департмент. Током избјегличке кризе влада је мигранте и тражиоце азила третирала хумано. Иако је влада проводила закон о спречавању корупције у власти, тај проблем у земљи и даље постоји, наводи Стате Департмент.

Влада поштује независност правосуђа, али оно пати од нагомиланих заосталих случајева. Стејт Департмент преноси податак Министарства правосуђа да је таквих случајева до 30. јуна 2015. било 559.349, што је ипак 16 посто мање него годину прије.

Бројне домаће и међународне групе за људска права дјелују слободно и влада им није постављала препреке у објављивању њихових извјештаја о кршењу људских права. Владини функционери редовно су се састајали с представницима невладиних организација и сарађивали с њима.

Влада поштује забрану дискриминације засноване на раси, полу, вјери, политичкој опцији, националном или друштвеном поријеклу, сексуалној или родној оријентацији, доби, социјалном статусу и обољелима од незаразних болести.

Проблем је, извјештава Стејт Департмент, насиље у породици. Полиција редовно одговара на пријаве о породичном насиљу, али је владина подршка сигурним кућама и жртвама обитељског насиља ограничена.

Стејт Департмент пише да влада поштује забрану дискриминације према особама с инвалидитетом, иако не увијек , и додаје се да за такве особе недостаје инфраструктуре и подстицање на запошљавање.

Закон забрањује дискриминацију на основу сексуалне оријентације и родног идентитета. Полиција је одговарала на пријаве о насиљу против ЛГБТ заједнице, али се као проблем наводи нејасност кривичног закона према насилницима. Третман према затвореницима био је углавном хуман, али је у неким затворима и даље проблем претрпаност. Стејт Департмент истиче да је у 2015. забиљежен напредак у том сегменту у односу на претходну годину.