latinica  ћирилица
14/04/2016 |  12:23 ⇒ 19:46 | Аутор: РТРС

Програм рада Јахорина Економског форума 2016

На Форуму, бројни економисти и политичари, међу којима и предсједник Републике Српске Милорад Додик, 20. и 21. априла, тражиће одговоре на значајна питања и правце развоја домаће економије.
Јахорина економски форум 2016 - Фото: илустрација
Јахорина економски форум 2016Фото: илустрација

Како је најављено, "Јахорина Економски форум 2016" отвориће дискусија "Мултиполарни свијет и економија – позиција земаља Западног Балкана" у којој ће о положају, позицији и новим захтјевима пред економијама региона и политичарима разговарати економисти и политичари, Милорад Додик, предсједник Републике Српске, Драган Човић, члан Предсједништва БиХ из реда хрватског народа, и Жељка Цвијановић, предсједница Владе Републике Српске.

"Нови међународни економски поредак – утицај економија земаља БРИКС-а?", тема је прве панел дискусије која треба да понуди одговоре на питања какав и колики утицај имају земље БРИКС-а (Бразил, Русија, Индија, Кина, Јужноафричка Република) на глобалну економију, колики је њихов утицај на економске и политичке промјене кад су у питању инвестиције, банке и финансијска тржишта, те како се глобалне промјене одражавају на земље Западног Балкана.

На другој панел дискусији "Макроекономске политике – више или мање државе?" разговараће се о правцима и утицају одлука државе на привреду, шта привредници мисле о утицају државе на привредна кретања, шта економисти мисле о политици монетарног попуштања (неограничена емисија новца и убацивање у финансијске токове) које проводе највеће економске силе свијета, какав је одговор економиста, а какав политичара на дилему већи или мањи порези и како на сиву економију утичу одлуке државе о висини пореских издвајања.

Панел "(Ре)индустријализација – conditio sine qua non или...?" треба да понуди одговоре на питања о значају индустрије у креирању укупног друштвеног богатства, да ли постоји успјешан модел економског развоја без развијеног индустријског сектора, шта смо научили из претходних криза и како реиндустријализацију виде привредници.

Тема "Геополитички аспект кретања цијена сировина на свјетском тржишту" једна је од најзначајнијих тема Форума, а утицаји безбједности, геополитике и економије не могу се више посматрати издвојени једни од других. Неколико деценија у економској науци је преовладавало мишљење да једна држава готово не зависи од својих природних ресурса, а нагли раст цијена сировина од прије неколико година промијенио је ставове економиста широм свијета и уздрмао привреде оних земља које су зависне од увоза сировина. Садашњи оштар пад цијена сировина поново мијења поглед на сировине као фактор који утиче на економску стабилност, геополитички положај и безбједност земаља.

Панел дискусија "Западни Балкан и стратешка опредјељења у развоју реалног сектора - прерађивачка индустрија – шанса или слабост" поставиће питања о будућности и развоју реалног сектора, а с циљем дефинисања одговора и смјерница потребних за унапређење прерађивачке индустрије у Републици Српској. Потребно је сагледати стварне потенцијале, ресурсе и предности Републике Српске како би их, на најрационалнији начин, било могуће употријебити за унапређење економског положаја. Панел треба да укаже и на највеће изазове које је у наредном периоду неопходно савладати како би Република Српска обезбиједила још ефикасније коришћење својих ресурса.

Тема "Туризам као покретач раста и развоја привреде Републике Српске – случај Јахорина" затвара први дан "Јахорина Економског форума", а кроз разговор ће се покушати доћи до одговора на питање шта је потребно како би Јахорина постала најисплативији туристички потенцијал?

Другог дана "Јахорина Економског форума 2016" говориће се о теми "У сусрет Европској унији – пут којим ми идемо?". Циљ панела је да понуди увиде у стање и положај који нас чека у Европској унији, те да одговори на питања како на наш процес интеграција утичу промјене у самој Унији и између земља чланица и да ли смо спремни на уступке и одрицања која нас чекају на путу ка Европској унији?

Више информација на: www.swot.ba