latinica  ћирилица
16/04/2016 |  14:14 | Аутор: СРНА

Почело опремање Богословског факултета у Фочи

Требињска фирма "Гинеко" почела је данас опремање нове зграде Православног богословског факултета "Свети Василије Острошки" у Фочи.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

Декан Дарко Ђого рекао је Срни да је овим почела финална фаза припреме пресељења Православног богословског факултета из приградског насеља Велечево у нове просторије у центру Фоче.

"Слободно можемо рећи да је ово историјски дан за наш факултет. У понедјељак очекујемо да ће нас посјетити министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић и предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић да бисмо заједничким трудом до наше крсне славе Светог Василија Острошког опремили што више просторија", рекао је Ђого.

Влада Републике Српске купила је 2008. године зграду некадашње дирекције дрвног комбината "Маглић" за потребе Православног богословског факултета.

Након што је заустављен покушај пресељења факултета у Источно Сарајево, зграду је 2011. године освештао његова светост патријарх српски Иринеј који је благословио почетак радова.

Недостатак средстава условио је кашњење радова, који су почели крајем 2014. године, након што су Универзитету у Источном Сарајеву и Влади Републике Српске, носиоцима инвестиције, одобрена средства из аустријског кредита.

Из тог кредита је за адаптацију зграде Богословског факултета и завршетак изградње студентског дома у Фочи одобрено 3,2 милиона евра.