latinica  ћирилица
16/04/2016 |  18:21 ⇒ 20:46 | Аутор: РТРС

Осуде Инцкове изјаве - Караџића упредио са Химлером (ВИДЕО)

Изјаву високог представника Валентина Инцка у којој је првог предсједника Српске Радована Караџића дословно упоредио са нацистичким злочинцем из Другог свјетског рата Хајнрихом Химлером, оштро су осудили студенти, борци и званичници Српске.
Инцко о Караџићу - Фото: РТРС
Инцко о КараџићуФото: РТРС

За предсједника Милорада Додика то је непримјерен покушај Валентина Инцка да скрене пажњу на себе.

Инцко је у интервјуу за сарајевски портал Кликс, чињеницу да је Студентски дом у Палама назван по Радовану Караџићу, прокоментарисао да би то било исто као да се студенстки дом у Аустрији назове по нацисти Хајнриху Химлеру. То је изазвало бројна реаговања у Српској.

У ОХР-у су потврдили да немају шта додати на оно што је високи представник изјавио сарајевском порталу Кликс, а то је, понављамо непримјерено поређење првог предсједника Републике Српске са нацистом Хајнрихом Химлером. Нису нам одговорили да ли ће се извинити српском народу ако Радован Караџић у другостепеном процесу буде ослобођен.

Управо зато у Борачкој организацији Инцкову изјаву тумаче као притисак на Жалбено вијеће Хашког трибунала, студенти из Источног Сарајева траже да Инцко оде из БиХ а историчар Чедомир Антић каже да Инцко користи БиХ да опере прошлост своје државе током Другог свјетског рата.

Валентин Инцко је поново у офанзиви. Пред подношење извјештаја Савјету безбједности, преко медија из Републике Српске, поручује да нема затварања ОХР-а, а федералне медије користи да упореди првог предсједника Српске са креаторима нацистичког холокауста. И све то због одлуке да се Студентски дом у Палама назове по Радовану Караџићу.

- Веома сам разочаран чињеницом да још увијек има људи који бирају величање ратних злочинаца и скривају истину.То није пут напријед. Можете замислити да се неки студенстки дом у Аустрији зове, рецимо Хајнрих Химлер? - изјавио је Инцко.

Давање имена новом Студенстком дому у Палама урађено је у складу са законом и процедурама, а непримјерена поређења су покушај високог представника да скрене пажњу на себе, каже предсједник Српске.

- Мислим да је то ствар оних који су о томе одлучили, а не Инцка који већ одавно ни о чему не одлучује, овдје само прима добру, позамашну плату глумећи неког високог представника - сматра Додик.

Студенти Универзитета у Источном Сарајеву поручују Инцку да је након непримјерене изјаве најбоље да напусти БиХ.

- Нисмо изненађени оваквом изјавом али је свакако скандалозно и за мене лично монструозно поредити првог предсједника Републике Српске са нацистима. Мислим да је господин Инцко превише плаћен да би давао овакве несмотрене изјаве - каже Александар Главаш, предсједник Студентског парламента Универзитета Источно Сарајево.

С обзиром на дугогодишње дипломатско искуство тешко је повјеровати да је у питању несмотреност Валентина Инцка. Прије да је ријеч о временски темпираној изјави како би се извршио притисак на Жалбено вијеће Хашког трибунала пред доношење одлуке о жалби Радована Караџића.

- Заиста сам разочаран ниским нивоом такве једне изјаве и поређењем човјека без правоснажне судске пресуде са доказаним и пресуђенинм нацистом. Мислим да је /Инцко/ подлегао притиску и медијској кампањи федералног Сарајева - истиче Миломир Савчић, предсједник Борачке организације Републике Српске.

Драгомир Јовичић, потпредсједник ДНС сматра да представници међународне заједнице у БиХ могу да раде и говоре шта хоће, поготово високи представник.

- Прије свега Радован Караџић није правоснажно осуђен, значи ни у ком смислу не може се поредити Химлер и Караџић - каже Јовичић.

Свођење првог предсједника Републике Српске у раван са креатором нацистичког холокауста је беспримјеран покушај прања историје сопственог народа и Аустрије, каже историчар Чедомир Антић.

- Аустрија је имала своју улогу у Другом свјетском рату која није довољно осуђена. Људи попут Инцка говоре да је била окупирана и управо је највећи допринос њихове дипломатије да увјере свијет да је Хитлер био Нијемац, а Бетовен Аустријанац - каже Антић.

Хајнрих Химлер био је један од најмоћнијих људи Трећег рајха, творац холокауста, одговаран за убиства милиона људи. Зато је поређење првог предсједника Српске, који се у преломном тренутку ставио на чело српског народа у БиХ, најблаже речено скандалозно, макар то рекао и високи представник.