latinica  ћирилица
16/04/2016 |  18:41 | Аутор: СРНА

Модрича: Обиљежене 24 године од формирања Чете Милошевац

Парастосом и полагањем цвијећа на споменик за 20 погинулих бораца и цивила у мјесту Милошевац код Модриче данас су обиљежене 24 године од оснивања Чете Милошевац Војске Републике Српске.
Модрича - парастос погинулим борцима Милошевца - Фото: СРНА
Модрича - парастос погинулим борцима МилошевцаФото: СРНА

Предсједник Мјесне борачке организације Милошевац Саво Илић рекао је да је у одбрани Милошевца, стварању и одбрани Републике Српске погинуло девет војника и 11 цивилних лица из овог мјеста.

- Милан Гуњевић био је прва жртва одбране села од Хрватског вијећа одбране из Оџака 5. маја 1992. године - подсјетио је Илић и нагласио да је милошевачка чета имала 405 бораца, а у селу, које током рата није пало у руке непријатеља, било је ангажовано и 60 лица у Цивилној заштити.

Илић је рекао новинарима да су демобилисани борци ВРС, након завршетка одбрамбено-отаџбинског рата, незадовољни статусом у Републици Српској.

Власти у Српској, у општинама и друштво у цјелини морају посветити већу пажњу ствараоцима Републике Српске, сматра Илић и наглашава да је запослење данас највећа потреба демобилисаних бораца.

Кћерка прве жртве рата из Милошевца Дијана Гуњевић рекла је да је смрт оца, у њеној 10 години живота, велики ударац, како за њу, тако и цијелу породицу.

- Тешко је било пролазити кроз живот без оца који је углавном и највећи ослонац дјеци - истакла је Гуњевићева и нагласила да је, поред завршеног Факултета медицинске лабораторијске дијагностике, први посао добила у Оџаку у Федерацији БиХ.

Дијана, која је тренутно запослена у Дому здравља у Модричи, сматра да власти морају више пажње посветити запошљавању дјеце погинулих бораца.

Цвијеће на споменик погинулим Милошевљанима испред Општинске борачке организације положио је предсједник Милутин Врачевић, те начелник општине Модрича Младен Крекић.