latinica  ћирилица
18/04/2016 |  13:56 ⇒ 14:08 | Аутор: СРНА

Богословски факултет у Фочи усељив до 12. маја

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је у Фочи да ће опремање нове зграде Православног богословског факултета "Свети Василије Острошки" бити завршено до 12. маја, када факултет обиљежава крсну славу.
Чубриловић у посјети Фочи - Фото: СРНА
Чубриловић у посјети ФочиФото: СРНА

Чубриловић је, након обиласка нових просторија факултета, нагласио да су сви грађевински радови завршени и да намјештај пристиже планираном динамиком.

"Тендерске процедуре су завршене и радује чињеница да бар у вези са тим нема кашњења, те да ће до славе факултета све бити завршено. Веома ми је драго да данас у Фочи имамо овај објекат и да је заокружен циклус који је тражио много труда и много средстава", рекао је Чубриловић, који је поклонио факултету икону Свештеномученика Платона бањалучког.

Декан Православног богословског факултета Дарко Ђого уручио је Чубриловићу Медаљу факултета, којом је одликована Народна скупштина за помоћ у оснивању и развоју ове установе.

Ђого је подсјетио да је, уз Сабор Српске православне цркве, Народна скупштина један од два оснивача Богословског факултета.

"То одликовање уопште није протоколарно, него је заслужено и представља знак захвалности за залагање Народне скупштине, Предсједништва и предсједника Народне скупштине за остварење конкрентних пројеката, а најбитнији је овај - адаптација и усељавање зграде факултета", рекао је Ђого.

Он је додао да се нада да ће до 12. маја факултет бити у потпуности опремљен, да би се тог дана обавило освештање објекта и свечано отварање.

Адаптација зграде Богословског факултета тече упоредо са градњом студентског дома, а оба објекта финансирају се из аустријског кредита у вриједности од 3,2 милиона евра.

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић, који је са Чубриловићем и министром саобраћаја и веза Неђом Трнинићем обишао Богословски факултет, рекао је да је студентски дом опремљен намјештајем и да се чека опремање кухиња.

"Тендерска процедура је завршена и у току је жалбени рок, након чега се потписује уговор о опремању кухиња. Тада ће дом бити спреман за усељење, с тим да имамо одређене процедуре које треба проћи, као што је комисија за студентски стандард, која треба да утврди да ли су испуњени сви услови који су прописани уредбом за студентске домове", рекао је Малешевић.

Он је нагласио да је дом грађен по савременим стандардима.