latinica  ћирилица
19/04/2016 |  11:24 ⇒ 12:05 | Аутор: СРНА

Вишковић: Крсмановић није у праву, не вјерујем да је то став НДП-а

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Радован Вишковић рекао је да није сагласан са ставом потпредсједника НДП-а Здравка Крсмановића да треба испоштовати одлуку Уставног суда БиХ о неуставности 9. јануара као Дана Републике Српске.
Радован Вишковић - Фото: СРНА
Радован ВишковићФото: СРНА

Вишковић сматра да изјава Крсмановића представља његов лични став, а не став НДП-а или предсједника те партије Драгана Чавића.

Вишковић је нагласио да Крсмановић у овим околностима није у праву, јер су се предсједник Српске Милорад Додик и члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић у недјељу, 17. априла, усагласили да треба одржати референдум поводом Дана Републике.

"Не треба занемарити чињеницу да су прије отприлике три мјесеца све политичке партије из Републике Српске, па и НДП, којем припада Крсмановић, код Додика потписали заједничку изјаву у којој су апсолутно одбили одлуку Уставног суда БиХ о укидању 9. јануара као Дана Републике Српске и управо у тој изјави рекли да ће се ићи на референдум уколико се за 120 дана не донесе нови закон о Уставном суду", подсјетио је Вишковић.

Према његовом мишљењу, референдум треба одржати, али треба и постићи консензус свих политичких фактора у Српској око датума одржавања.

"Не могу се сложити са Крсмановићем. Очито је да имамо различита виђења истог проблема. Он заступа ту тезу како Срби у Српској и БиХ треба да погну главу и да без поговора слушају. Можда бих се сложио са Крсмановићем, када би се барем некада десило нешто слично са друге стране", додао је Вишковић.

Крсмановић је раније за портал "Vijesti.ba" рекао да треба испоштовати одлуку Уставног суда и донијети одговарајуће акте који не дискриминишу друга два народа и направити рјешења која су могућа, а не ићи на референдуме, не правити ужарену атмосферу са једнонационалним референдумима у БиХ.

Уставни суд БиХ утврдио је 26. новембра прошле године да је члан Закона о празницима Српске који говори о 9. јануару као Дану Републике неуставан, те да Народна скупштина Српске у року од шест мјесеци тај закон мора да усагласи са Уставом БиХ.

На састанку званичника из Српске 29. новембра договорено је да се у наредном периоду, на основу одлуке Народне скупштине Српске, организује референдум који би се односио на питање да ли народ у Републици Српкој подржава овакву одлуку Уставног суда и да ли подржава да 9. јануар остане празник Српске.

Састанку у Палати Републике присуствовали су премијер Српске Жељка Цвијановић, члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић, потпредсједник Народне скупштине Српске Ненад Стевандић, предсједавајућа Вијећа народа Републике Српске Нада Тешановић, члан Колегијума Представничког дома парламента БиХ Младен Босић, члан Колегијума Дома народа парламента БиХ Огњен Тадић и министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић.

Иницијативи предсједника Српске тада су се одазвали потпредсједник СНСД-а Небојша Радмановић, предсједник Демократског народног савеза Марко Павић, предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић, предсједник Партије демократског прогреса Бранислав Бореновић и предсједник Народног демократског покрета Драган Чавић.