latinica  ћирилица
20/04/2016 |  19:10 | Аутор: БЕТА

Први пут у Србији без реза оперисана срца дјеце

Први пут у Србији урађена је серија интервенција код дјеце са сложеним срчаним манама, без отварања грудног коша и заустављања рада срца, у Институту за мајку и дијете "Др Вукан Чупић" у Београду.

Доктор Тронг Фи Ле из Бремена у Њемачкој, који је у понедјељак допутовао у Србију, урадио је захват на двоје дјеце, јуче на четворо, док ће данас имати два пацијента.

Техника затварања отвора између срчаних комора (Вентрикулкарни септални дефект -ВСД) код дјеце, коју је смислио доктор Ле, далеко је комфорнија за мале пацијенте и нема компликација уобичајених за класичну операцију.

Директор Инситута за мајку и дијете Радоје Симић рекао је данас новинарима да ће доктор Ле обучити домаће љекаре да у ближој будућности обављају овакве интервенције.

Симић, који је члан Надзорног одбора Буџетског фонда за слање дјеце која имају стања или повреде које се не могу успјешно лијечити у Србији, рекао је да се у пракси потврдило да је довођење иностраних стручњака у Србију најбољи, најјефтинији и најуспјешнији модел у здравственој политици.

Начелник Службе кардиологије на Институту Јован Кошутић је казао да се овај пут уводи рјешавање најчешће срчане мане, а то је отвор између двије коморе. "То је мана када постоји отвор на прегради између лијеве и десне коморе. Та мана се традиционално ријешава операцијом на отвореном срцу", објаснио је Кошутић.

Он је казао да у свијету постоје тенденције да се мана ријеши транскатетерски, без реза, из препоне, али да су досадашњи системи, односно, дискови који су коришћени за отвор преткоморске преграде у случајевима отвора коморске преграде, због озбиљних компликацја у великом броју случајева захтијевали и стављање пејсмејкера.

"И то је била главна препрека да се метода шире примјени, јер је проценат пацијената који је као неопходност захтијевао да се стави пејсмејкер након интервенције дисковима био велики", навео је Кошутић.

Он је навео да је доктор Ле изумио врсту спирале која је досад стављена код 450 пацијената у свијету и да се до сада није појавио случај који је развио компликацију да је потребан пејсмејкер.

"И то је главна предност ове методе. Мана је што је занатски теже за постављање него класично постављање дискова и захтијева одређено искуство и вјештине", казао је Кошутић.

Доктор Тронг Фи Ле објаснио је да је предност спирале коју користи то што се прилагођава анатомији и покретима срца. Он је навео да је спирала или опруга жица која памти своју конфигурацију, тако да се када се растегне а потом пусти враћа у свој првобитни облик. Ле је навео да је за увођење спирале потребан узан катетер, за разлику од "кишобрана" и дискова који захтјевају шири катетер, због чега је погодан за малу дјецу.

Како је речено на конференцији за новинаре, оваква интервенција би у Италији за једног пацијента коштала 15.000 евра, уз додатне трошкове пута и смјештај. Трошкови такве интервенције у Србији су пет пута мањи. Ле је у Београд дошао о трошку Буџетског фонда за лијечење обољења, стања и повреда које се не могу успјешно лијечити у Србији.