latinica  ћирилица
21/04/2016 |  16:13 ⇒ 18:01 | Аутор: Агенције

Мерон води жалбено вијеће у процесу Караџићу

Амерички судија Теодор Мерон предсједаваће жалбеним вијећем које ће одлучивати у процесу који се у Хашком трибуналу води против некадашњег предсједника РС Радована Караџића.

Вијећем које ће водити поступак по жалби бившег предсједника Републике Српске Радована Караџића пред међународним судским Механизмом у Хагу предсједаваће амерички судија Теодор Мерон, који је и предсједник тог тијела који је правни насљедник Хашког трибунала.

У апелационом вијећу у процесу Караџићу биће и судије Грасијела Сантана из Уругваја, Хосе Соласа из Шпаније, Вилијам Секуле из Танзаније и Ван Јонсен из Данске.

Судија Мерон себе је одредио и за судију који ће водити преджалбени поступак.

Истовремено, судија Мерон је дјелимично усвојио захтјев Караџићеве одбране да јој се одобри дужи рок за најаву жалбе на првостепену пресуду.

Умјесто у року од 30 дана, ту најаву одбрана ће моћи да уложи за три мјесеца, односно 90 дана, од дана пријема неправоснажне пресуде. Караџић ће жалбу морати да најави до 22. јуна.

Караџића је Хашки трибунал 24. марта неправоснажно осудио на 40 година затвора, прогласивши га кривим за геноцид у Сребреници, прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање припадника Унпрофора за таоце, 1992-95.

Суд је Караџића ослободио по тачки оптужнице за геноцид над Муслиманима и Хрватима у седам општина.

На статусној конференцији 6. априла Караџић је пресуду назвао "монструозном", тврдећи да је током суђења доказао да није крив, и затражио је да буде пуштен на привремену слободу.