latinica  ћирилица
22/04/2016 |  07:40 ⇒ 17:21 | Аутор: РТРС

Бањалука обиљежава Дан града (ФОТО/ВИДЕО)

Бањалука данас обиљежава Дан града и 71. годишњицу ослобађања од фашизма.
Обиљежавање Дана града Бањалука - Фото: РТРС
Обиљежавање Дана града БањалукаФото: РТРС

Положени су вијенци и цвијеће на споменик палим борцима Народноослободилачког рата на Тргу палих бораца.

Међу бројним делегацијама, вијенце су положили и градоначелник Бањалуке, Слободан Гаврановић, премијерка Српске, Жељка Цвијановић и предсједник Народне скупштине Републике Српске, Недељко Чубриловић, те генерални конзул Србије у Бањалуци, Владимир Николић.

Градоначелник, Слободан Гаврановић уприличио је пријем за делегације пријатељских градова, с којима Бањалука има економску и културну сарадњу. Поводом дана града организоване су бројне спортске и културне приредбе.

Данас се одаје почаст свима који су прије 71 годину положили свој живот за слободу, и онима који су слободу изнијели на својим леђима, истакао је градоначелник Слободан Гаврановић.

Поводом Дана града, у Бањалуци су данас делегације градова пријатеља, међу којима су Ново Место, Велење, Херцег Нови, Куманово, Темишвар, и Пула. За госте је уприличен пријем у Културном центру Бански двор. Градоначелник je рекао је да се захваљујући доласку делегација из градова земаља региона и данас у Бањa Луци осјећа дух заједништва и пријатељског односа.

Фото: Срна

Град Бањалука "Златном чашом гостољубља" и традицоналном тортом почастила је данас своје грађане. У бањалучкој Господској улици представљена је богата гастрономска понуда, која је овом граду чак двапута за редом обезбиједила престижно туристичко признање, Златну чашу гостољубља. 

Свечана академија, поводом Дана града Бањалука биће одржана вечерас од 19 часова у Банском двору, када ће бити уручена признања добитницима априлских награда.

Вечерас, са почетком у 20.30 часова, у Народном позоришту Републике Српске биће одржан концерт гудачког квартета Београдске филхармоније. Концерт музичара из Београда је поклон Генералног конзулата Републике Србије грађанима Бање Луке поводом Дана града.

Честитку поводом Дана града упутили су предсједник Српске Милорад Додик и предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.