latinica  ћирилица
22/04/2016 |  12:45 ⇒ 13:14 | Аутор: Агенције

У Јасеновцу много мање присутних него раније

Комеморација коју организује државни врх Хрватске поводом 71. годишњице пробоја логораша из концентрационог логора Јасеновац почела је полагањем вијенаца на споменик у Јасеновцу.
Комеморација у Јасеновцу - Државни врх Хрватске - Фото: РТРС
Комеморација у Јасеновцу - Државни врх ХрватскеФото: РТРС

Како преносе медији, комеморацију присуствује неколико стотина људи, што је много мање у односу на раније године. Овакав одзив, како коментаришу медији, посљедица је бојкота координације јеврејских општина и Српског националног вијећа, које је организовало посебну комеморацију.

На комеморацији су представници ромске заједнице, премијер Хрватске Тихомир Орешковић, потпредсједници Владе Божо Петров и Томислав Карамарко, који у посљедње четири године откад је на челу ХДЗ-а није био у Јасеновцу.

Од државне комеморације одустала је једина преживјела логорашица, 95-годишња Пава Молнар, која каже да је свој говор повукла јер не жели да буде прочитан тамо гдје нису присутни сви који би требало.

Она је за загребачку штампу објаснила да је своје учешће у овогодишњој комеморацији са директорицом Спомен подручја Наташом Јовичић, те да су поводом тога разговарале и са предсједником Сабора Жељком Реинером.

"Предложили су да се комеморација жртвама Јасеновца ове године одржи у ХНК, што сам одлучно одбила. Рекла сам да се комеморација мора одржати тамо гдје су се злочини и догодили. Под тим условом сам пристала да им дам свој говор. Како се отежано крећем, тражила сам да га неко у Јасеновцу прочита", изјавила је Молнар.

Молнарова је по националности Хрватица, усташе су у фебруару 1942. као деветнаестогодишњу студенткињу медицине ухапсиле и транспортовале у логор Градишка који је био саставни дио јасеновачког логора. У логору је остала до јануара 1944. кад је размијењена, а по изласку из логора отишла је у партизане.

Сјећању не присуствује ни шеф опозиције Зоран Милановић, као ни предсједница Колинда Грабар Китаровић која је на службеном путу у САД-у. У Јасеновац данас нису допутовали ни представници јеврејских заједница у Хрватској, Српског народног вијећа (СНВ), који су комеморацију већ одржали, а недјељу ће посебну комеморацију одржати и представници Савеза антифашистичких бораца и антифашиста.

Истовремено се одржава, одвојена комеморација у сели Млака, у организацији Српског националног вијећа.

Министар културе Златко Хасанбеговић изјавио је уочи државне коморације да не осјећа никакву одговорност због тога што се ове године одржавају три комеморације у Јасеновцу, а одговорност пребацује на оне који бојкотују службену комеморацију. Прије доласка у Јасеновац, Хасанбеговић је био на литургији за жртве која је одржана у православној цркви у селу Млака код Јасеновца.