latinica  ћирилица
22/04/2016 |  14:02 ⇒ 17:03 | Аутор: РТРС

Требиње- Даваоци крви из Српске и Србије заједно у акцији даривања

Савез друштава добровољних давалаца крви Републике Српске организовао је прикупљање ове драгоцјене течности у Требињу, у акцији названој "Савез и пријатељи".
Добровољни даваоци крви - Фото: РТРС
Добровољни даваоци крвиФото: РТРС

Акцији се придржило девет друштава из Републике Српске и друштва из Београда и Крагујевца. Сви наглашавају веома добру сарадњу, која је у ситуацијама када су људски животи угрожени, и кључна.

Јасмина Шољан, предсједница ДДК Електродистрибуције Београд, каже да настоји да крв дарује у Требињу, иако, како истиче, имају добру сарадњу и са друштвима давалаца из Бањалуке, Модриче и Угљевика. 

Божица Малинић, предсједница ДДК општине Лакташи, каже да иако је до сада даривала крв деветнаест пута, да је у овој хуманој акцији почетник.

- Веома је лијеп осјећај када човјек помаже и када је свјестан да ће неком на овај начин спасити живот - каже Малинићева.

Из године у годину, број прикупљених јединица крви у Српскеој је све већи. Сарадња са друштвима из окружења посебно је битна због свих пацијената који се лијече ван граница, прије свега, у Србији.

Миро Анђелић, предсједник Савеза друштава ДДК Републике Српске, навео је да је Савез веома задовољан степеном одзива давалаца у Требињу, јер је 3,5 одсто учешћа стандард, док је у граду на Требишњици тај просјек и већи 4,5 одсто. Нагласио је и значај сарадника давалаца ван граница Српске.

Министар здравља Републике Српске Драган Богданић рекао је да је добровољно давалаштво на веома добром нивоу, као и да су друштва добро ораганизована. Навео је да су га домаћини упознали и са чињеницом да у Херцеговини породице не морају да брину када недостаје крв неком сроднику, јер постоје довољне количине прикупљене на основу добровољног даривања.

Значај оваквих акција је и у размјени искустава запослених у трансфузиолошким службама.

Драган Шаренац, начелник Службе трансфузијске медицине Требиње, истакао је да му је драго да даваоци успостављају везе и мостове који су битни за функционисање, не само ове службе, неко укупног давалаштва и обезбјеђења крви за лијечење пацијената.

Улога Савеза и чланица је да стално промовишу добровољно давалаштво. Посебно радује чињеница да је сваке године све више младих давалаца, што омогућује да се за наредни период формира сигурна база.