latinica  ћирилица
22/04/2016 |  18:04 ⇒ 18:07 | Аутор: Radio Slobodna Evropa

Азра Башић ће бити изручена БиХ?

Федерални апелациони суд Сједињених Америчких Држава, ових дана, подржао је одлуку да се Азра Башић – оптужена за убиство, злостављање и мучење заробљеника српске националности на подручју општине Дервента – изручи из САД-а Босни и Херцеговини.
ФБИ - Фото: архив
ФБИФото: архив

Коначну одлуку даће Врховни суд, након чега ће државни секретар одлучити о томе хоће ли бити изручена, с обзиром да се ради о америчкој држављанки.

Азра Башић је у Дервенти боравила као припадница формације састављене од добровољаца из Ријеке и у то вријеме је била хрватска држављанка. Када је цијели случај покренут, Министарство одбране Хрватске је одбацивало оптужбе бх. Тужилаштва да је она починила злочине као припадница војске Хрватске.

Иначе, Башићева није једина жена која је оптужена у Босни и Херцеговини. Против њих 30 је вођена истрага, а неколико је осуђено за тешке ратне злочине. Неке, попут Расеме Хандановић, која служи казну од пет и по година због убистава у општини Коњиц, изручиле су управо Сједињене Америчке Државе.

Када је Азра Башић ухапшена прије пет година у САД-у, нико од њених комшија није могао вјеровати да је у Босни и Херцеговини починила ратни злочин и да су је жртве знале под именом "Азра два ножа".

Азра Башић у САД-у је користила различита имена, а ухапшена је као Изабел Башић. Дању је радила два посла, возила полован џип, а комшије у Стантону, градићу са око 3.000 становника, како су у то вријеме говорили, нису јој могли пронаћи посебну ману. Зато су били шокирани када су је у марту 2011. приводили припадници ФБИ-ја.

Азру Башић бх. правосуђе терети за убиство Благоја Ђураша, злостављање и мучење заробљеника српске националности на подручју општине Дервента.

Према исказима 26 свједока, заточених у некадашњем Дому ЈНА, људе је присиљавала да пију људску крв и бензин, те да клече на разбијеном стаклу.

Син убијеног Благоја, Славиша Ђураш, каже како су тијело оца пронашли тек 2003.

Драго Кнежевић, предсједник Удружења логораша Општине Дервента о злочинима Азре Башић каже: "Она је многе људе у Дервенти тукла, убијала и мучила, па радила и неке друге ствари".

Ових дана је Федерални апелациони суд САД-а подржао одлуку да се Азра Башић изручи БиХ на основу оптужби за мучење цивила и убиства. Коначну одлуку даће Врховни суд, након чега ће државни секретар одлучити о томе хоће ли бити изручена, с обзиром да се ради о држављанки САД-а.

Но, како за РСЕ каже Борис Грубешић, портпарол бх. Тужилаштва, до сада је из те земље Босни и Херцеговинио изручено десетак особа које су се теретиле за ратне злочине током деведесетих година прошлог вијека, па мисли да ће то бити и случај са Азром Башић.

"Сједињене Америчке Државе процесуирају особе које не дају истините податке о учешћу у рату, и након тога, најчешће, одузимају држављанство. Такве особе изручују", наводи Грубешић.