latinica  ћирилица
24/04/2016 |  10:32 | Аутор: СРНА

Обама данас у Хановеру

Амерички предсједник Барак Обама допутоваће данас у Хановер, гдје ће уз њемачког канцелара Ангелу Меркел отворити Сајам индустријске трговине и присуствоваће самиту европских лидера.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

Обамин дводневни боравак у Хановеру биће пета и, највјероватније, посљедња посјета Њемачкој прије истека његовог мандата у јануару.

Јуче су у Хановеру одржани протести и више десетина хиљада људи протестовало је због предложеног Трансатлантског трговинског и инвестиционог партнерства /ТТИП/ између САД и ЕУ.

Обама ће посјету Њемачкој почети разговорима са Меркеловом након чега ће двоје лидера званично отворити годишњи Сајам у Хановеру.

Амерички предсједник потом ће присуствовати посебној вечери, чији ће домаћин бити Меркелова у замку Херенхаузен и којој ће присуствовати и пословни лидери.

Обама ће сутра уз Меркелову посјетити Сајам и потом ће присуствовати самиту на којем ће бити лидери Француске, Италије и Британије.

Бијела кућа је саопштила да ће на сутрашњем састанку Обаме са Меркеловом, француским предсједником Франсоа Оландом, италијанским премијером Матео Ренцијем и шефом британске Владе Дејвидом Камероном пажња бити усмјерена на напоре у борби против тероризма послије напада у Паризу и Бриселу.