latinica  ћирилица
24/04/2016 |  13:34 ⇒ 20:47 | Аутор: РТРС

Трећа комеморација у Јасеновцу: Хрватска скрива и релативизује злочине НДХ (ВИДЕО)

Више од двије хиљаде људи у Јасеновцу је присуствовало комеморацији, поводом 71. годишњице пробоја јасеновачких логораша. Осим малобројних живих свједока, комеморацији је присуствовало бивше хрватско руководство, али не и садашње.
Јасеновац   (фото: Sputnik/ Ненад Зорић) -
Јасеновац (фото: Sputnik/ Ненад Зорић)

Данашњу комеморацију организовао је Савез антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске у сарадњи са Антифашистичком лигом Хрватске. Из Јасеновца данас жестоке осуде политике коју воде хрватске власти.

Кажу, данас се води политика сакривања, негирања или у најмању руку релативизовања почињених злочина, уз нескривено обнављање усташке злочиначке државе. Најжешћи је био бивши предсједник Хрватске, Стипе Месић. Послао је јасну поруку "Ако неко говори као усташа, заступа и подстиче њихове идеје, онда је он усташа.

И зато није никакво претјеривање ако се каже да се над данашњом Хрватском надвио усташки дух".

На стотине хиљада страдалих – резултат је систематског убијања Срба, Јевреја, Рома, и осталих, историјска је чињеница о којој свједоче малобројни преживјели логораши, који ни данас не знају како су успјели избјећи усташке џелате.

"На моје очи сам гледала како се убија, како се злостављају, глад. Мој брат од стрица је почео да узме један комадић круха али су му одсјекли ножем руку одмах", сјећа се Добрила Кукољ предсједница Удружења логораша.

Преживјела логорашица Невенка Маринковић говори: "Кога нису убили метком, угушили плином, или спалили затровали су тифусом".

Ово су чињенице, иако се данас у Хрватској прошлост покушава фалсификовати, а усташки злочини назвати другим именом. Данас се у Хрватској води политика сакривања, негирања те релативизовања злочина, категоричан је Стипе Месић почасни предсједник Савеза антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске.

"Ако нетко говори као усташа, ако заступа и промиче идеје што су их заступали као усташе, ако истиче њихово знаковље и симболе ако пјева њихове пјесме, онда он је усташа", изјавио је данас Месић.

Због раскола на политичкој сцени Хрвастке и сукоба мишљења, ове године у Јасеновцу су одржане три комеморације.

Противници фашизма и усташке политике нису стали раме уз раме с политичким врхом Хрватске и присуствовали обиљежавању 22. априла. Кажу, она је била изнуђена и неискрена.

Да су усташки злочини за сваку осуду потврђује данашња комеморација која је била најмасовнија.

"Доминирају они који разумију штаје био други свјетски рат, доминирају они који разумију какви су се злочини догодили од стране усташког режима", ријечи су бившег предсједника Хрватске Иве Јосиповића.

Данас присутни у Јасеновцу једногласни - морамо поштовати ово мјесто и знати зашто смо ту.

"Ту сам да одам почаст свима онима који су страдали овдје и мучки убијени", каже Здравко Пантелић из Калиновца, док Слободан Љубичић из Сиска кратко додаје: "Ништа вам више не бих рекао. Ово је дан сјећања, а не дан политике.

Иако најбројнија, данашња комеморација у Јасеновцу, у дијелу хрватских медија окарактерисана је као скуп с којег су послате политичке поруке.