latinica  ћирилица
24/04/2016 |  15:33 | Аутор: СРНА

Хамонд: Не може се одбацити могућност слања копнених снага у Либију

Британски министар спољних послова Филип Хамонд рекао је данас да не може да одбаци могућност слања копнених снага у Либију, уколико би то захтијевала либијска Влада, али да би било коју врсту распоређења војске морао да одобри парламент.
Филип Хамонд - Фото: AP
Филип ХамондФото: AP

"Не би било разумно одбацити било шта јер не знате како ће се ситуација развијати. Али, уколико би било каквог питања око британске борбене улоге у било ком облику - копнено, морем или ваздухом - то ће морати ићи у парламент", рекао је Хамонд дневнику "Сандеј Телеграф".

Током протекле седмице, Хамонд је у обраћању парламенту рекао да не постоје планове да се шаљу војници у Либију, чиме је одговорио на медијске извјештаје у којима се наводи да су британске специјалне снаге већ у земљи.

Хамонд је истакао да не сматра да ће Либија упутити позив за страну војну интервенцију, али је истакао да би евентуално упориште "Исламске државе" у тој сјеверноафричкој држави могло представљати опасност по Европу.

"Уколико би `Исламска држава` учврстила своје позиције у Либији и покушала да искористи установљену базу за убацивање терориста у Европу, онда би то била пријетња по све нас", додаје Хамонд.

Либија је у хаосу од 2011. године када је са власти свргнут Моамер Гадафи.