latinica  ћирилица
24/04/2016 |  17:35 | Аутор: СРНА

Продановић: Рјешење о Мостару треба да садржи и српски приједлог

Замјеник предсједавајућег Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Лазар Продановић изјавио је да посланици странака из Републике Српске у парламенту БиХ приликом доношења одлуке о изборима у Мостару треба да испоштују све приједлоге Координације српских организација у Мостару.
Лазар Продановић - Фото: РТРС
Лазар ПродановићФото: РТРС

"Суштински је да се испоштује заступљеност са најмање четворо Срба у Градском вијећу Мостара", рекао је Продановић данас Срни.

Према његовим ријечима, представници Републике Српске у Представничком дому добили су приједлог рјешења Координације српских организација у Мостару за измјену и допуну Изборног закона БиХ у дијелу који се тиче избора у овом граду.

"Сутра ћемо видјети како ћемо и у којој процедури предложити ова рјешења", најавио је Продановић истичући да нема разлога да иза овог приједлога заједнички не стану оба клуба представника политичких странака из Српске.

Он је оцијенио као отежавајућу околност што су СДП и ДФ већ Колегијуму Представничког дома Парламентарне скупштине доставили захтјев да по хитној процедури буде разматран њихов приједлог рјешења за Мостар.

"Мала је вјероватноћа да у дневни ред сједнице Представничког дома заказане за 27. април буде уврштено по хитној процедури више приједлога на исти закон", констатовао је Продановић, подсјећајући да су своје приједлоге у вези са изборима у Мостару најавили и ХДЗ БиХ, те СДА и СББ.

Поред могућности да за приједлог који је дефинисала Координација српских организација у Мостару буде затражено разматрање по хитном поступку, Продановић је рекао да није искључено да посланици странака из Републике Српске траже да ова рјешења у форми амандмана буду уврштена у неки други приједлог.

"Такође, постоји и могућност да буде заказана нова сједница Представничког дома на којој би било расправљано и одлучивано о Мостару", додао је Продановић.

Према његовим ријечима, питање избора за Мостар могуће је тражити и рјешавати и пар дана након 4. маја, када би, најављено је, Централна изборна комисија БиХ требало да распише овогодишње локалне изборе.

Као објашњење навео је да Изборни закон БиХ тренутно не третира питање избора у Мостару.

"За било који приједлог потребна је подршка кључних актера у Мостару", рекао је Продановић, подсјећајући да ниједна одлука у парламенту БиХ не може бити усвојена без потребне већинске сагласности чланова оба дома, која подразумијева и потребну већину гласова из оба ентитета.

Продановић је упозорио да би најгора могућа ствар била да се питање избора у Мостару не ријеши и да локални избори у овом граду не буду одржани ни ове године.

"Надам се да се то неће десити", закључио је Продановић.

Координација српских организација у Мостару предлаже Мостар као јединствен град.

Њихов је захтјев да, према њиховом ставу, Мостар треба да буде једна изборна јединица са једном градском листом, а биле би задржане минималне и максималне квоте за представнике конститутивних народа.

Један од захтјева Координације српских организација јесте да се уз градоначелника бирају и два замјеника градоначелника који би били из различитих конститутивних народа.