latinica  ћирилица
24/04/2016 |  19:45 ⇒ 21:52 | Аутор: РТРС

За изборе у Србији гласање и на два бирачка мјеста у БиХ (ВИДЕО)

И држављани Србије који живе у БиХ обавили су своју грађанску дужност. Гласали су на два бирачка мјеста у дипломатско-конзуларним представништвима – Генералном козулату у Бањалуци и Амбасади Србије у Сарајеву.
Бања Лука: Недељко Чубриловић - гласање -
Бања Лука: Недељко Чубриловић - гласање

Право гласа имало је 668 бирача. Гласање на овим биралиштима, која ће бити затворена у 20 часова протекла су у мирној, парламентарној атмосфери. 

Врата Генералног конзулата Србије у Бањалуци отворена су тачно у седам часова. До тринаест часова на биралишту, на којем је евидентирано 512 гласача, право гласа искористило је више од половине пријављених.

Гласање се током дана одвијало без проблема, потврдили су из Бирачког одбора у Конзулату.

Своју грађанску дужност, по основу двојног држављанства, у Конзулату је обавио и предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић. Након гласања истакао је да је за Српску и за регион важно да Србија добије стабилну власт.

"Србија је један од најзначајних фактора стабилност, како за Републику Српску, за цијели регион и Балкан. За нас је то најважнија држава на Балкану, не само зато што је у специјалним везама са Српском, већ зато што то Србија по свом капацитету и јесте", изјавио је предсједник Народне скупштине РС.

Амбасадор Србије у БиХ сматра да су ванредни избори прилика да се провјери политика у Србији, да се потврде оријентације и спољно-политички приоритети.

"Сад смо сигурни да ће резултат избора бити било која партија да побједи да ће наставити политику добросусједства, политику интеграција", каже Станимир Вукићевић амбасадор Србије у БиХ

Без проблема протиче и гласање у Амбасади Србије у Сарајеву. Тамо је право гласа имало 156 гласача.

Право гласа у дипломатско-конзуларним представништвима Србије у БиХ имали су држављани Србије који су на основу претходно поднесених пријава уписани у јединствени бирачки списак и који су о томе обавијештени.