latinica  ћирилица
24/04/2016 |  21:49 | Аутор: СРНА

Обама: Пјонгјанг наставља са провокацијама

Амерички предсједник Барак Обама оптужио је данас Сјеверну Кореју за "провокацију" након извјештаја да је Пјонгјанг испалио балистички пројектил са подморнице.

Обама је током посјете њемачком граду Хановеру и након разговора са канцеларом Ангелом Меркел истакао да је веома озбиљно схватио посљедње испаљење пројектила, које је извршио Пјонгјанг.

"Оно што је јасно је да Сјеверна Кореја наставља са својим провокативним понашањем и да активно наставља са нуклеарним програмом и потенцијалном за лансирање атомског оружја", нагласио је Обама.

Јужна Кореја јуче је саопштила да је Пјонгјанг извршио испаљење балистичког пројектила са подморнице у Јапанско море. Сјевернокорејска новинска агенција КЦНА јавила је да је предсједник Ким Џонг Ун дао наређење за испаљење пројектила.

Сеул наводи да је испаљење било неуспјешно јер је пројектил летио само тридесетак километара, а минималан домет балистичке ракете је 300 километара.

Обама је позвао Кину да изврши притисак на Пјонгјанг да заустави пробна испаљења, те да је циљ Вашингтона осигурање безбједности својих савезника у региону, Јужне Кореје и Јапана.