latinica  ћирилица
25/04/2016 |  08:01 ⇒ 13:41 | Аутор: ТАНЈУГ

Јемен: Убијено више од 800 чланова Ал Каиде

Више од 800 чланова Ал Каиде убијено је у војној офанзиви против те групе на југу Јемена, саопштила је арапска коалиција, предвођена Саудијском Арабијом.

Провладине снаге поново су заузеле нафтни терминал, као и град Мукалу, који се сматра упориштем џихадиста, навели су војни извори, пренио је АФП.

"Резултат операције је погибија више од 800 чланова Ал Каиде и неких њихових лидера, док су поједини побиегли", наводи се у саопштењу команданата коалиције које је објавила саудијска агенција СПА.

Неименовани војни официр рекао је за АФП да у Мукали, граду са око 200.000 становника, борци Ал Каиде нису пружали отпор и да су се повукли на запад.

Војни извори су навели да је у недиељу седам јеменских војника погинуло када је возило пуно бомби експлодирало на југу Јемена, гдие су владине снаге уз ваздушну подршку арапске коалиције покренуле офанзиву против Ал Каиде.

Снаге лојалне предсиеднику Абедрабу Мансуру Хадију пр9ие два дана су покренуле офанзиву у Зинџибару, након што су у сличним нападима џихадисти истиерани из других области на југу.

До најновијих сукоба долази у тренутку када представници владе и побуњеника, које подржава Иран, настављају мировне преговоре уз посредовање УН у Кувајту, који су почели у четвртак.

Преговарачи су под притиском да учврсте крхко примирје које је ступило на снагу 11. априла, из којег су џхадисти искључени.