latinica  ћирилица
25/04/2016 |  09:32 ⇒ 09:41 | Аутор: РТРС

Форин офис процијенио гдје је безбједно љетовати

Британски Форин Офис упозорио је на висок ризик од тероризма у европским градовима, а степен опасности мијења се од земље до земље.
Пачевил - Малта - Фото: blic.rs
Пачевил - МалтаФото: blic.rs

Велики дио туриста ће  вјероватно и према том фактору бирати мјесто за годишњи одмор, а према ФО-у, неколико је земаља с врло ниским степену ризика од терористичких напада, преноси Дејли Мејл.

Лист подсјећа да је од Норвешке до Холандије, британско министарство иностраних послова оцијенио  већину Европе као мјесто гдје влада генерални ризик од тероризма, савјетујући туристе да припазе гдје ће путовати, с обзиром да би се напади могли одвијати чак и на плажама.

"Сматра се како постоји висок глобални ризик од терористичког напада против грађана Велике Бритније, од стране група или појединаца мотивисаних конфликтима у Сирији и Ираку", упозорио је ФО недавно.

Вођени тим информацијама, туристи траже нова сигурна мјеста за путовања.

У Средоземљу, које је у опасној зони, ове године ће бити мање туриста. Међутим, изван тога још постоје бројне и популарне дестинације за које је оцијењено да постоји мали ризик од тероризма. Те земље укључују Португалију, Малту, Исланд, Доминиканску републику, Кубу, Тувалу, Чиле и Нови Зеланд", каже директор Холидеј Тревл Воча Френк Брехани.

Међу мање ризичним земљама што се тиче вјероватности терористичких напада налазе се и Словенија, Пољска, Бахами, Костарика, Фији, Сејшели и Јапан, савјетује Форин Офис.