latinica  ћирилица
25/04/2016 |  09:36 ⇒ 19:05 | Аутор: СРНА

Европски званичници честитали Вучићу

Извјестилац Европског парламента за Србију Дејвид Мекалистер честитао је лидеру Српске напредне странке Александру Вучићу побједу на парламентарним изборима у Србији.
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

Мекалистер је истакао да Србија има кључну улогу у обезбјеђењу стабилности на Западном Балкану, додајући да је конструктиван приступ премијера Вучића односима са сусједним земљама омогућио значајан напредак, како у регионалној сарадњи, тако и у блискијим односима са ЕУ.

"Србија сада може да се фокусира на даље јачање владавине права, борбу против корупције, реформу јавне администрације, увођење економских реформи и гаранцију медијских слобода како би се још више приближила ЕУ", наводи се у саопштењу Мекалистера.

Аустријски шеф дипломатије Себастијан Курц честитао је изборну побједу Александру Вучићу, уз поруку да се радује даљој сарадњи, те да се нада брзом напретку Србије на путу ка ЕУ.

Курц је на свом "Твитер" налогу поруку исписао на енглеском и српском језику.

Европски комесар за политику сусједства и проширење Јоханес Хан честитао је Вучићу побједу на изборима, уз поруку да само снажна влада може да спроведе реформе неопходне за будућност Србије, њену економију и грађане.

Предсједник Владе Хрватске Тихомир Орешковић честитао је премијеру Србије Александру Вучићу побједу на парламентарним изборима у Србији. "Предсједнику Владе Србије Александру Вучићу писмо са честиткама на изборној побједи упутио је предсједник Владе Хрватске Тихомир Орешковић", саопштено је из Владе Србије.

Високи представник ЕУ за спољне послове и безбједносну политику Федерика Могерини честитала је премијеру Србије Александру Вучићу побједу.

Вучићу је на убједљивој изборној побједи честитало и Министарство иностраних послова Израела, саопштено је данас из израелске Амбасаде.

"Амбасадор Јосеф Леви истиче да је овом побједом Александар Вучић доказао још једном да је изузетно значајан и истакнут вођа, како на Балкану, тако и у Европи", наводи се у саопштењу.

Честитку грађанима Србије на одржаним парламентарним изборима упутио је и предсједник парламентарне групе за Србију у Европском парламенту Едуард Кукан који је Вучићу и Српској напредној странци честитао на убједљивој побједи.

"Желим да честитам грађанима Србије на изборима. Задовољан сам што је велика већина Срба са повјерењем гласала за проевропски курс земље", навео је Кукан у саопштењу.

Српска напредна странка освојила је 48,22 одсто гласова на ванредним парламентарним изборима у Србији, одржаним јуче, показују резултати Републичке изборне комисије на основу обрађених 93,19 одсто података.