latinica  ћирилица
25/04/2016 |  10:16 | Аутор: СРНА

ПКК најавила интензивније борбе против Анкаре

Радничка партија Курдистана ће интензивирати борбу против владиних војних снага, уколико Турска настави са војном операцијом против Курда, изјавио је лидер ПКК Џемил Бајик.

Бајик је додао да би проблеми између Анкаре и Курда требало да буду ријешени путем преговора, али је додао да ће ПКК покренути разговоре са турском државом само ако ова одустане од "своје геноцидне политике", преноси "Спутњик".

Тензије између Анкаре и курдског становништва у Турској су ескалирале у јулу 2015. године, када су се наставиле борбе између ПКК и турске војске.

Анкара је увела полицијски час у курдске градове и тако спријечила цивиле да напусте области у којим се одвијају војне операције.

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган тврди да је у војној кампањи која је покренута средином децембра убијено више од 5.000 курдских побуњеника.

Курдски званичници тврде да је у тај број укључено и неколико стотина цивила.

ПОГИНУО ЈЕДАН ВОЈНИК У НУСАЈБИНУ

Један војник је погинуо, а три су повријеђена, када је активирана ручно прављена експлозивна направа током војне операције у граду Наусајбин на југоистоку Турске, саопштили су безбједносни извори.

Талас сукоба између снага безбједности и припадника Радничке партије Курдистана захватио је већи дио југоистока државе.

Двоипогодишње примирје између забрањене партије ПКК и турске Владе прекинуто је у јулу прошле године, након чега су у овом дијелу Турске избиле најжешће борбе још од периода деведесетих година прошлога вијека.