latinica  ћирилица
25/04/2016 |  10:28 | Аутор: СРНА

Извозници нафте у губитку од 390 милијарди долара

Државе које извозе нафту на Блиском истоку изгубиле су 390 милијарди долара прихода усљед пада цијене нафте прошле године, а ове године суочиће се са још већим губитком од преко 500 милијарди долара, саопштио је данас Међународни монетарни фонд.

Фонд је пројектовао у октобру да ће извозници нафте из овог региона изгубити 360 милијарди долара у 2015. години, али су цијене додатно пале крајем године, па је губитак порастао за 30 милијарди долара.

ММФ у новом извјештају наводи да се у 2016. години очекује још већи пад, са губитком од 490 до 540 милијарди долара. Барел нафте појефтинио је на око 30 долара у јануару, док је средином 2014. године коштао 115 долара.

Стручњаци ММФ-а наводе да се ови губици рефлектују као буџетски дефицити и спорији привредни раст, нарочито у земљама попут Саудијске Арабије, које још зависе од нафте да би финансирале своје трошкове.

У извјештају се наводи да ће привредни раст шест земаља из Заливског савјета за сарадњу /Саудијска Арабија, Кувајт, Катар, Бахреин, Оман и Уједињени Арапски Емирати/ бити успорен са 3,3 одсто у 2015. на 1,8 одсто ове године.

ММФ је сугерисао овим државама да ограниче улагања у социјалне програме и давања грађанима те да укину субвенције и смање трошкове јавног сектора како би ублажиле ефекат пада прихода.

Већина поменутих земаља већ је повећала цијене горива, воде и електричне енергије.