latinica  ћирилица
25/04/2016 |  12:13 ⇒ 13:27 | Аутор: СРНА

Анђелковић: Вучићева влада ће максимално подржати Српску

Аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да би предсједник СНС-а Александар Вучић, као побједник избора у Србији, могао да се одлучи да самостално формира владу и да неће правити коалицију која би му наметнула неке нове принципе који би мијењали његову спољну политику и однос према Републици Српској.
Драгомир Анђелковић - Фото: РТРС
Драгомир АнђелковићФото: РТРС

Анђелковић је оцијенио да ће Вучићева нова влада максимално подржати Републику Српску из два разлога.

"Прво, Вучић се искрено и дубински идентификује, као и цијела српска патриотска јавност, са Републиком Српском, коју већ доживљава као западну српску државу, једнако битну као и Србију", рекао је Анђелковић.

Он каже да се слободно може рећи да ће Вучићева влада максимално подржати Бањалуку, ма под каквим она притисцима била.

"Друга ствар, Вучић је свјестан да би они који изазивају хаос у Македонији и који намјеравају да направе хаос у Републици Српској, послије то пренијели и у Србију. Бранећи Бањалуку и њену легитимну власт, Вучић превентивно брани себе, јер би он био сљедећи", истакао је Анђелковић.

Наводећи да не зна да ли ће Вучић правити неку ширу коалицију, Анђелковић сматра да се овај пут може десити да се предсједник СНС-а одлучи за владу своје листе.

"Вучић ће имати већину и моћи ће да влада и са пасивном подршком неких других партнера, као што је Војислав Коштуница владао у својој првој влади када је СПС дао пасивну подршку", рекао је Анђелковић.

Што се тиче резултата избора, Анђелкоивћ истиче да су они онакви као што се и предвиђало.

"Можда је у односу на неке процене разлика само у томе што су напредњаци много боље прошли у Војводини, него што се мислило", навео је Анђековић.

Говорећи о курсу нове владе Србије, Анђелковић сматра да ту не треба очекивати никакве веће промјене и да ће остати континуитет, уз можда неке козметичке корекције.

"Оно што је за нас битно у домену спољне политике, сигурно неће доћи до удаљавања од Русије, наставиће се политика евроинтеграција, уз упоредно одржавање максимално добрих односа са Русијом", оцијенио је Анђелковић.