latinica  ћирилица
25/04/2016 |  12:31 ⇒ 17:34 | Аутор: РТРС

Приједор: Отворени "Дани цвијећа" (ВИДЕО)

У Приједору је данас отворена привредно-туристичка манифестација "Дани цвијећа 2016".
"Дани цвијећа" у Приједору - Фото: Screenshot
"Дани цвијећа" у ПриједоруФото: Screenshot

Већ осам година градска управа организује ову манифестацију.

На подручју Приједора петнаест пољопривредних произвођача бави се узгојем цвијећа. На овогодишњој манифестацији "Дани цвијећа 2016" своје производе изложило је њих десет. Ове године, осим произвођача цвијећа, прилику да продају своје производе имају и удружења која се баве израдом ручних радова. 

Приједорчани, добро упознати са богатом понудом ове манифестације, радо посјећују мали трг током Дана цвијећа. Нешто купе а нешто, кажу, сами узгоје.

Приједорчанка Љиљана Вуковић, већ десет година бави се узгојем цвијећа. Ово је данас, каже Љиљана, за Вуковиће мали породични бизнис, од којег успијевају да зараде довољно новца за живот.

Цијене цвијећа су од 0,5 КМ по комаду, до 6 КМ, тако да грађани који желе да украсе своје вртове и балконе могу то да учине за мало новца. Произвођачи истичу - ова манифестација има највећи значај за излагаче јер се на овакав начин много више узгојеног цвијећа, успије продати.

Жељко Рељић из Омарске каже да се од узгоја цвијећа може живјети.

- Може се живјети чим живим од овога двадесет година - каже Рељић.

Локална заједница много доприноси развоју пластеничке производње, а доказ томе је све више оних који се одлучују на узгој како цвијећа, тако воћа и поврћа.

- Ми иначе кроз наш буџет подржавамо пољопривредне произвођаче, тако и произвођаче цвијећа, са одређеном сумом новца и тако им олакшавамо онај период који је за њих најтежи, када треба улагати, када треба припремати, док не дође период продаје - каже градоначелник Приједора Марко Павић.

Ова традиционална манифестација има како привредни, тако и туристички значај за град, а овогодишњи планирани буџет за плестеничку производњу је педесет хиљада марака. "Дани цвијећа 2016" на малом градском тргу, Приједорчани могу да посјете до 29. априла.