latinica  ћирилица
25/04/2016 |  13:36 ⇒ 13:36 | Аутор: СРНА

Владика Хризостом: Срби да превазиђу подјеле

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Хризостом апеловао је данас, у васкршњој поруци, да сви одговорни носиоци власти учине све да се побољша општа ситуација српског народа и указао да подјеле никада нису биле гарант срећне будућности.
Епископ Хризостом - Фото: РТРС
Епископ ХризостомФото: РТРС

Владика Хризостом рекао је да и најмање подјеле прерастају у непремостиве провалије.

"Бојимо се да смо данас дошли до таквог стања. Озбиљно смо забринути због политичког става у нашем народу. Данас имамо, свакодневно гледамо и слушамо да се политика користи ради онога аустроугарског `завади па владај`. Умјесто тога, нека завлада она друга девиза `помири па владај` или `учини добро па владај`", поручио је епископ зворничко-тузлански.

Владика је указао да су услови живљења и рада све тежи и навео да је срамотно да данас има грађана који гладују, који су боси и голи, који просе и моле за парче хљеба.

"Истина је да је наша земља Богом благословена по свим природним ресурсима од којих би наш животни стандард морао да буде веома висок. Усуђујемо се да се обратимо свим одговорним, како у Републици Српској, тако и у Федерацији БиХ да преузму своје обавезе и одговорност како за народ, тако и за земљу", нагласио је владика Хризостом.

Епископ зворничко-тузлански апеловао је да се политика, као умијеће могућег и корисног, употријеби за постизање најбоље могућег за сваког човјека и за сваки народ.

Владика Хризостом поручио је да је потребно да се сви данас испунимо радошћу и љубављу према Богу и ближњима и позвао све да, колико могу, помогну гладнима, жеднима, голима и босима, остављенима и заборављенима.

"Не заборавимо никога око нас, нарочито не оне који имају било какву потребу, не само ријечима, већ прије свега дјелима љубави Божије, као што је учинио сам Господ Исус Христос", истиче владика Хризостом.

Владика Хризостом рекао је да је Васкрс заиста празник спасења јер је Исус Христос смрћу на Голготи и васкресењем из гроба спасио и сву Божију творевину од власти ђавола, гријеха и смрти.

"Он, као боговаскрсли човјек, спаситељ, јесте темељ наше христоваскрсле вјере и камен крајоугаони наше цркве. Није он због себе страдао и претрпио смрт и погребење, већ да би васкрсао. Он је од нас отишао у пакао и одатле са собом саваскрсао све који су са вјером и надом очекивали искупљење и спасење. То је суштина његове свеспаситељске улоге и то је суштина наше васкршње радости", навео је епископ Хризостом.

Владика истиче да је тајна васкрсења Христовог највећа по начину и димензији јер он сатра власт смрти и дарова живот вјечни, сатра птицу гријеха и дарова сам себе као сјеме божанске врлине, вјере, наде и љубави.

"У нади да ће нам ова празнична радост разагнати све ове тамне облаке свакодневности још једанпут желимо срећан Васкрс и све вас поздрављамо радосним поздравом: `Христос васкрсе!` и `Ваистину васкрсе!`", поручио је владика Хризостом.