latinica  ћирилица
25/04/2016 |  13:45 ⇒ 13:51 | Аутор: РТРС

Заштитити воћњаке од најављеног мраза

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске апеловало је да сви воћари на вријеме заштите воћњаке од мраза који је најављен за сутра.
Илустрација - Фото: РТРС
ИлустрацијаФото: РТРС

Препоручује се провођење мјера заштите засада задимљавањем, употреба уређаја за загријавање ваздуха "мразоловци" и третман стабала препаратима за ублажавање стреса биостимулаторима.

Ове препарате потребно је примијенити најкасније шест часова прије наступања стресних услова, док је засаде јагоде потребно заштитити прекривањем одговарајућим фолијама или сличним материјалом, саопштено је из ресорног министарства.

Неопходно је уклонити снијег са надземног система воћака да би се спријечило ломљење прираста.

Републички хидрометеоролошки завод за сутра је најавио јутарњи мраз, као и да ће пред зору температура износити од минус три у равницама на сјеверозападу Републике Српске до минус пет степени Целзијусових у вишим подручјима.

Током сутрашњег дана дуваће јужни вјетар, па се до краја дана и у сриједу не очекује мраз, осим изузетно у вишим подручјима. За наредне дане прогнозиране су повремено јаче падавине, али без ниске температуре и снијега.