latinica  ћирилица
25/04/2016 |  14:22 ⇒ 17:31 | Аутор: РТРС

НУБ РС обиљежава 80 година рада (ВИДЕО)

Народна и универзитетска библиотека Републике Српске ове године слави осамдесету годишњицу оснивања, тим поводом почиње и дуго најављивана кампања "Његујмо српски језик" чији је циљ очување ћириличког писма и разрјешења језичких недоумица.
Народна и универзитетска библиотека Републике Српске - Фото: РТРС
Народна и универзитетска библиотека Републике СрпскеФото: РТРС

Кампања почиње изложбом фотографија истакнутих личности из јавног и културног живота и трајаће до краја године. 

Године 1936. основана је Народна библиотека Краља Петар Првог Ослободиоца која је кроз наредне деценије и епохе промијенила више назива и локација да би одлуком Владе Републике Српске 1999. године промијенила назив у Народна и универзитетска библиотека Републике Српске под којим именом дјелује и данас.

- Данас радимо у једном од најсавременијих библиотичко-информационих система у Европи COBISS, дио смо COBISS.net система свих балканских земаља, односно библиотека Балкана - рекла је директорка Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске Љиљана Петровић Зечић.

Свјесни значаја и улоге језика као и свих искушења пред којима се налази, водећи људи овог културног здања покренули су кампању "Његујмо српски језик" чији је циљ заштита ћириличког српског писма те очување језичке културе и писмености. Медијски покровитељ ове кампање је Радио-телевизија Републике Српске.

- Велико ми је задовољството ће овај јубилеј бити прослављен уз ову заиста сјану кампању коју је Радио-телевизија Републике Српске од првог момента подржала и одмах реаговала, ставивши све своје капацитете на располагање - рекао је генерални директор РТРС-а Драшко Милиновић.

Кампања "Његујмо српски језик" има у циљу разрјешавање језичких недоумица те неправилности које често употребљавамо у свакодневном говору. Поред плаката и видео материјала саставни дио кампање представља и покретна изложба аутора Жељка Јовановића, фотографа Политике.

- Комплетан пројекат преузели смо од наших пријатеља из Србије који су осмислили цијели пројекат - рекла је директорка НУБ РС.

Кампања "Његујмо српски језик" биће представљена широм Републике Српске а на самом крају биће приређена и публикација са свим фотографијама и језичким поукама.