latinica  ћирилица
25/04/2016 |  14:45 | Аутор: СРНА

Ћорић: Софренић и Мићић да поднесу оставке

Предсједник бјељинског Градског одбора Савеза независних социјалдемократа Недељко Ћорић затражио је да градоначелник Бијељине Мићо Мићи и начелник градског Одјељења за финансије Милорад Софренић поднесу оставке јер су, како тврди, починили одређене неправилности и злоупотребе.
Недељко Ћорић - Фото: СРНА
Недељко ЋорићФото: СРНА

Он је истакао да се врши селективна исплата одборничких накнада у складу са припадношћу скупштинској већини, односно подобношћу. "У Бијељини морате бити страначки подобни или подобни онима који врше власт да бисте могли да добијете оно што вам припада по закону", навео је Ћорић.

Ћорић је на конференцији за новинаре приложио и документ у којем један одборник ПДП-а тражи исплату надокнада унапријед, као и документ да му је то и одобрено у износу од 3.218 КМ.

"Озбиљан сам човјек, не говорим лажи, говорим аргументовано. Одборник ПДП-а Драгана Чојић поднијела је начелнику за финансије молбу да јој буду уплаћене преостале накнаде до краја одборничког мандата, што је и учињено, а што потврђује њена молба и извод из банке који предочавам јавности", рекао је Ћорић.

Он је поновио да је документ доказ да су накнаде унапријед исплаћене, а ријеч је о накнадама од априла до септембра ове године, тако да се на изводу из банке од 19. априла види да је Чојићевој исплаћено укупно 3.218 КМ.

Ћорић наводи да такав случај није познат у Народној скупштини Републике Српске, те да се тамо посланичке надокнаде добијају редовно, без обзира на страначку припадност.

Он је подсјетио да је недаво са Мићићем гостовао у једној ТВ емисији и да је тада указао на неколико неправилности које се дешавају у Одјељењу за финансије и трошењу буџета града Бијељина, те да је Мићић то негирао и рекао да ће поднијети оставку ако је иједном одборнику унапријед плаћено.

Ћорић је позвао Мићића да прво покрене иницијативу за смјену Софренића због незаконитих радњи и злоупотреба, те да, потом, и сам поднесе оставку и тим као одговоран и частан човјек испуни обећање.

Одговарајући на питање новинара да ли има сазнање ко је одобрио исплату, градоначелник или предсједник Скупштине града, Ћорић каже да је захтјев одборника ПДП-а упућен Одјељењу за финансије, те да је на њему потпис Милорада Софренића.

"Захтјев није упућен предсједнику Скупштине града Драгану Ђурђевићу, него Софренићу, а претпостављам да је тако урађено управо по његовом налогу. Ђурђевић је само један у ланцу који одлучује о одборничким надокнадама. Он није тај који доноси одлуку", рекао је Ћорић.

О томе, каже Ћорић, искључиво одлучују начелник за финансије и градоначелник. "То су два одговорна лица која потписују налог за исплату", каже Ћорић.